8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Emniyet Müdürü köşe yazarı oldu

Mardin Emniyet Müdürü İsmet Taşhan, Mardin Life Dergisi'nde yayınlanan makalesinde güvenlik güçleri olarak amaçlarının güvenlik olgusuna bütüncül yaklaşan örnek bir polis modeli oluşturarak ve bu modeli Mardin il merkezi ve ilçelerinde kademeli olarak yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.

Göreve geldiği günden beri uygulamaya koyduğu projelerle tarihi kentteki huzur ve güven ortamının sağlanması yolunda büyük bir başarı elde eden İl Emniyet Müdürü İsmet Taşhan, Mardin'de aylık olarak yayın yapan Mardin Life Dergisi'nde makale yazmaya başladı.

Polis ve toplum arasındaki ilişkiye dikkati çeken Müdür Taşhan, 'Toplum Destekli Polislik' konulu makalesinde, "Bir kamu hizmeti olarak, polislik hizmetlerinin yürütülmesi, diğer bir ifadeyle, güvenlik hizmetlerinin etkin ve toplum odaklı olarak yerine getirilmesi, dünyada ve ülkemizde önem kazanan konuların başında gelmektedir. Çünkü polislik hizmetleri toplumsal yapıdan doğrudan etkilenmektedir. Bu yönüyle polislik faaliyetlerine yön veren, toplumsal ihtiyaçlar ve taleplerdir. Suç ve suçluluk toplumsal gündemi işgal eden konuların başında gelmektedir. Suçun olmadığı bir toplum hayali mümkün olmadığından, polisin temel görev alanları çoğunlukla suçla ilgili bulunmaktadır. Bunun yanında polisin zamanının büyük bir kısmını sosyal hizmet faaliyetlerine ayırdığı da bilinmektedir. Geçmişte durağan ve kontrol edilebilen bir toplumsal yapıdan, küreselleşme, kentleşme, iç göç ve değişimin bir sonucu olarak kontrol edilemeyen bir toplumsal yapıya geçilmiştir. Toplumun bu nedenlerle, otokontrol mekanizmalarının işlevini yitirmesi ya da zayıflaması, devlet odaklı kontrol mekanizmalarının önemini daha da ön plana çıkarmıştır. Bu mekanizmaların başında da polis teşkilatı gelmektedir" ifadelerine yer verdi.

Makalesinde değişen ve gelişen toplumsal yapıda suçların niceliğinin yanında niteliğinin de değiştiğine işaret eden Emniyet Müdürü Taşhan, "Yeni suç türleri ve suç işleme yöntemleri ortaya çıkmaktadır. Suçların niteliği, suçlu profillerinin ve suç işleme yöntemlerinin değişmesi sonucu suçla mücadele tek başına polisiye hizmetlerle yürütülemez duruma gelmiştir. Güvenliği sağlamada polisin fonksiyonu da değişmiş, polis-toplum ilişkisinin yeniden ve çok yönlü ele alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu durum genel güvenlik hizmetlerinin sadece polis hizmet eksenli değil çok yönlü ve bütüncül bir şekilde yürütülmesini gerekli kılmaktadır. Bunu sağlamanın temel yöntemlerinden birisi de toplum destekli polislik hizmetlerinin hayata geçirilmesidir" dedi.

Günümüzde polislik hizmetlerinin, hizmet verilen yerin toplumsal yapısına ve toplumsal ilişkiler ağına bağlı kalınarak, insan haklarına saygılı ve toplumsal duyarlılık çerçevesinde ele alınması ve yürütülmesi gerektiğini makalesinde belirten Taşhan, "Ülkemizde ve lokal olarak ilimizde, güvenlik hizmetlerinin toplumun katılım ve desteğini sağlamak suretiyle etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmesini, toplum-polis ilişkilerinin geliştirilmesini, suçla mücadelenin güçlendirilmesini ve polislik hizmetlerinde çağdaş uygulamaların yaşama geçirilmesini sağlamak, toplumsal katılımı sağlayan, çevrenin sosyal yapısıyla bütünleşmiş, topluma olabildiğince yakın, kaliteli güvenlik hizmeti sunan ve toplumun güvenlik taleplerine her durumda cevap veren, güvenlik olgusuna bütüncül yaklaşan örnek bir polis modeli oluşturmak ve bu modeli Mardin il merkezi ve ilçelerine kademeli olarak yaygınlaştırmak en temel amacımızdır" ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2008 Cumartesi 17:59:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?