3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Emniyet'e protesto

Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ile babası Ahmet Kaymaz’ı öldürmekle suçlanan 4 polisin yargılandığı davaya, Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Kızıltepe İlçesi’nde 12 yaşındaki ilköğretim okulu öğrencisi Uğur Kaymaz ile babası Ahmet Kaymaz’ın 21 Kasım’da öldürülmesiyle ilgili davanın ilk duruşmasına, Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.

Duruşmaya, Kaymaz ailesinden Ahmet Kaymaz’ın eşi Makbule, annesi Emine ve kardeşi Reşat Kaymaz, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Feleknas Uca, TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri Cavit Torun, Hüseyin Güler, Mesut Değer ve Faruk Ünsal, DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, İHD Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, DEP eski Milletvekili Selim Sadak, Diyarbakır, Adana, Ankara, Bursa, İstanbul, Bursa, Van, Tunceli ve Elazığ’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ilin barosundan avukatlar, bölge illerinin belediye başkanları, bölge illerinin demokrasi platformları, DEHAP ve EMEP’in çok sayıda il ve ilçe yöneticisiyle çok sayıda kişi katıldı.
Mahkemeye katılmayan sanık polisler, mahkemeye bir dilekçeyle başvurarak, can güvenlikleri olmadığı ve başka illere atandıklarından dolayı duruşmaya katılmak istemediklerini ve ifadelerinin talimatla alınmasını talep ettikleri öğrenildi. Polisleri duruşmada 2 avukat savunuyor. Sanıklar, TCK 448, 50, 463, 32 ve 33. maddeleri uyarınca "Meşru müdafaa sınırının aşılması suretiyle, müstakil faili belli olmayacak şekilde adam öldürme" suçlamasıyla yargılanıyor. Polislerden 3’ü hakkında 2’şer kez 12 yıldan az olmamak üzere, biri hakkında da tek bir öldürme nedeniyle 6 yıl hapis isteniyor.
Sanık polislerin avukatları Sedat Altın ve Veysel Güler, müvekkillerinin kamu güvenliği açısından, davanın Adalet Bakanlığı’nın uygun göreceği başka bir ilde yapılması talebinde bulundular.
Davaya müdahil avukat olarak katılan Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu ise Türkiye Cumhuriyeti’nin 4 güvenlik görevlisini koruyamayacak kadar aciz olmaması gerektiğini ve davanın Mardin’de görülmesini talep etti. Mahkeme heyeti talepler konusundaki kararını açıklamazken, duruşma tanıkların dinlenmesiyle devam ediyor.
Mardin’in ilçeleri ile çevre illerden gelen kalabalık bir grup, mahkeme önünde bekleyişlerini sürdürüyor. Duruşma nedeniyle Mardin Adliyesi’nin içinde çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Adliye Sarayı’nın önünde bekleyen kalabalık grup, Uğur ve Ahmet Kaymaz’ın fotoğrafları, "Savaşa geçit vermeyeceğiz" pankartı, "Daha kaç Uğur, kaç Ümit katledilecek", "İnadına hepimiz birer Uğur’uz" ,"Vali istifa" ve "İnkar, imha, şiddet değil, demokratik halkçı çözüm" dövizleri açtı.
Hükümet Konağı’nın yanındaki binaya ise 1980 yılından beri faili meçhul giden şahısların fotoğrafları büyük bir bez afişe yapıştırılmış şekilde asıldı. Bu arada, kalabalık grup tarafından sık sık atılan sloganlara, duruşmanın başlamasıyla engel olmak isteyen Mardin Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise kalabalık tarafından protesto edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2005 Pazartesi 16:36:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?