8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Evren referandumla Kotek oldu

REFERANDUMLA ADI DEĞİŞEN EVREN MAHELESİ'NİN MECLİS ONAYI MUHTARA TESLİM EDİLDİ

Mardin'de bir süre önce mahalle sakinleri arasında düzenlenen referandumla ismi 'Kotek Mahallesi' olarak değiştirilen eski Evren Mahallesi'ni ziyaret eden Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, çerçevelettirdiği Belediye Meclis kararını mahalleye hediye etti.

Mahalle sakinlerini ziyaret eden Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, 30 yıl önce mahalleye Evren adının verildiğini hatırlatarak, "Mahalle sakinleri artık darbeyi hatırlatan bir isimle anılmak istemedikleri için bize başvurmuşlardı. Belediye Plan Bütçe Komisyonu karar gereği, Mezopotamya, Kötek, Firdevs, Fatih ve Karşıyaka isimleri için mahallede referandum yapıldı. Referandumla herkes demokratik seçme özgürlüğünü kullandı. Sonuçta mahallenin ismi 'Kotek' (zor yapılan ucu topuzlu değnek) olarak belirlendi. Halkın isteklerine ve iradesine uygun yönetim anlayışına sahibiz. Bize yapılan başvuruyu biz de Belediye Meclisi'ndeki oy birliği ile alarak mahalle isminin 'Kotek' olarak değiştirilmesine karar verdik. Halkın isteği doğrultusunda referandumda çıkan sonuç olarak Evren Mahallesi'ni bundan sonra Kotek Mahallesi olarak değiştireceğiz. Bundan sonra artık burasının ismi 'Kotek Mahallesi' oldu. Herkese hayırlı olsun" dedi.

Ayanoğlu, 'Evren' isminin değiştirmelerinin yanında tarihi kent Mardin'de 18 ve 19 yüzyıllarda yaşayan ve birçok mimari yapıda imzası bulunan Ermeni Mimar Başı Löle Serkiz Gizo'nun da ismini bir sokağa vermeye hazırlandıklarını söyledi. Şehidiye Mahallesi'nde bulunan Sakıp Sabancı Müzesi'nin önünden geçen sokağa Mimar Löle Gizo'nin ismini vermek için belediye olarak meclis kararı alacaklarını belirten Ayanoğlu, "Mardin'in Mimar Sinan'ı olarak gördüğüm Löle Serkiz Gizo Mardin'de bugün kullanılan pek çok

yapının mimarlığını yapmıştır. Kendisi Mardin'e çok büyük emekleri olmuştur. Mardin'de gördüğümüz teras evlerin birçoğu 18-20. yüzyıllar arasında inşa edilmiş. Mardin'in ünlü taş ustaları arasında Ermeni asıllı mimarbaşı Löle Serkiz Gizo, oğlu mimarbaşı ve nakkaş Selim Gizo, Corc ve Josef Gizo önemli bir yer tutar. Biz de Löle Serkiz Gizo'nun ismini bir sokağa vermeyi uygun bulduk. Bu sokakta ayrıca Mimar Löle'nin eserlerinin fotoğraflarını sergileyeceğiz. 1856 yılında Mar Yusuf Kilisesi, 1884 yılında Surp

Hovsep Kilisesi, 800 yıllık Şehidiye Camii'nin restorasyonu, 1916 yılında Ermeni ve Hıristiyan mimar Löle tarafında inşa edilmiştir. Minarenin çeşitli sitili değişik tarzların harmanlanarak kullanıldığını göstermektedir. Minareye helixsel (sekizsel) bir görünüm veren çift merdivenli ile çıkılmaktadır'' ifadelerini kullandı.

Kotek Mahallesi Muhtarı Ali Çelik ise darbeyi anımsattırdığı için 'Evren' isminin değişmesini istediklerini belirterek, "Mahalle olarak 30 yıl önce bize zorla dayattırılan Evren isminden kurtulduğumuz için çok sevinçliyiz. Darısı kendilerine zorla isim verilen diğer mahalle, köy ve cadde isimlerinin üzerine olsun" diye konuştu.

Belediye Meclisi, mahallenin yeni isminin belirlenmesi için referandum yapılmasına karar vermiş, Evren Mahallesi'nde yapılan referandumda mahalle sakinleri daha önceden belirlenen 'Mezopotamya', 'Firdevs', 'Karşıyaka', 'Fatih' ve 'Kotek' isimlerinden 'Kotek' ismini tercih etmişti. 'Kotek' ismi için referanduma katılan 162 kişiden 101'i mahallenin eski adı olan 'Kotek' için bu yönde oy vererek mahallenin yeni ismini belirlemişti.

REFERANDUMLA ADI DEĞİŞEN EVREN MAHELESİ'NİN MECLİS ONAYI MUHTARA TESLİM EDİLDİ
REFERANDUMLA ADI DEĞİŞEN EVREN MAHELESİ'NİN MECLİS ONAYI MUHTARA TESLİM EDİLDİ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2010 Cuma 16:26:01
Güncelleme :16 Nisan 2010 Cuma 23:24:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?