5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Fas’tan kuma transferi!

Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Gökçe beldesinde evli bazı kişilerin internet üzerinden irtibat kurdukları Faslı kadınları kuma olarak getirdikleri öne sürüldü

Arap kökenli vatandaşların çoğunlukta olduğu Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı 4 bin nüfuslu Gökçe beldesinde ‘Arap kuma’ artışı yaşanıyor. 

Ana dilleri Arapça olduğu için internette Arap kadınlarla kolayca diyalog kuran erkeklerdan bazıları onları kuma olmaya ikna ediyor. Bakkallık yapan Halit Öncel (37), 3 yıl önce internet aracılığıyla tanıştığı Faslı Monia adlı kadınla ikinci evliliğini yaptı. Önceki evliliğinden 11 çocuğu olan Öncel, eşini resmi olarak boşayarak, Monia ile resmi nikâh yaptı. Her iki eşiyle de aynı evde yaşamayı sürdüren Öncel’in eşi Monia’dan bir de çocuğu var. Eşini çok sevdiğini belirten Öncel, “Faslı eşim Üniversite mezunu. Fransızca ve İngilizce biliyor. Biz evde Arapça konuşuyoruz. Çok uyumlu bir evliliğimiz var” dedi.

Kamyon şoförü Nurettin Yıldırım’ın (60) Fas’ın Marac kentinden ikinci eşi olarak getirdiği Saida (35) ise hiç okula gitmemiş. İnternette web kamerasından birbirlerini görüp konuştuklarını belirten Saida, “Kader kısmet meselesi. Gündelik ev işlerini yapıyor, çocukların temizliğiyle uğraşıyorum. Uydu aracılığıyla Arap televizyonlarını izleyerek memleket özlemimi de gideriyorum” diye konuştu.

‘Üç dört dil biliyorlar’
Gökçe Belediye Başkanı AKP’li Haluk Çelik, “Gelinlerimiz üç dört dili konuşuyor. Son zamanlarda beldemizde açılan Türkçe okuma-yazma kurslarına yabancı gelinler de katılıp sertifika aldı. Evlerin yüzde 70’inde internet var. Öyle sanıyorum ki, yabancı gelinler artacak. Gelenlerin çoğunun çocuklu erkeklerle ikinci evliliği yapıyor olması bizi de düşündürüyor” dedi.
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2009 Pazar 09:45:08
Güncelleme :19 Temmuz 2009 Pazar 10:03:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?