2
Mayıs
2024
Perşembe
MARDİN

Film festivali başladı

6. ULUSLARARASI MARDİN FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

Mardin'de, Valilik ve belediyenin desteği, Sinemardin Derneği ve Mardin Film Ofisi Derneği işbirliğiyle düzenlenen 6. Uluslararası Mardin Film Festivali açılış kokteyliyle başladı.

Mardin Sabancı Kent Müzesi'nde gerçekleştirilen kokteylde konuşma yapan Vali Turhan Ayvaz, kenti 3-5 yıl içerisinde 500 yıl öncesine ait bir şehir haline getirmeye çalışacaklarını ve Mardin'in bütün sokaklarının bir film platosu haline geleceğini kaydetti.

Ayvaz, "Yıllardır çocukluğumuzdan beri Amerikan filmleri izleriz. 250 yıllık bir tarihi olan millet nasıl bu kadar çok film çevirebiliyor, nasıl hayran bıraktırıyor. Stüdyolarını gördük. Biz ise yıllardır 5-10 bin yıllık tarihimiz yine bu kadar yıla dayanan binalarımız tarihi eserlerimiz, fiziki yapılarımız olmasına rağmen hele hele müthiş bir kültürümüz olmasına rağmen bir sürü milletten oluşan, Kürdü Türkü Süryanisi Ermenisi Yahudisi nefis bir ortak kültür olmasına rağmen bu işin hakkını şimdiye kadar vermemişiz. Fakat bu yapımcılarımız yeni gelen nesil olarak bu konuya el atılmış ve bizlerde artık güzel filmler ortaya çıkarabiliyoruz. Bizler inşallah başta tarihimize el atarak daha güzel sinemalar ortaya çıkaracağız" dedi.

Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ise, son 5-6 yıldır Mardin'de ciddi film çalışmamaların yaşandığına dikkat çekerek, "Bu konuda Sinemerdin'in büyük bir katkısının olduğunu düşünüyorum. Geçen sene Halep'i bu sene Erbil ayağı devam edecek. İlerde farklı Ortadoğu ülkeleri ile devam edecek. Başbakanımız MardinWood'tan bahsetti. Biz inanıyoruz ki Mardin Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun MardinWood'u olacak" diye konuştu.

Mardin Film Ofisi Derneği Başkanı Helün Fırat ise, "Sinemasız bir şehrin film festivali olarak başladığımız uluslararası film festivalin ikinci senesinde 150 koltuklu çok güzel bir sinema salonuna kavuştu. Maalesef hala sineması olamayan bir kent olarak anılıyor. Bu konuda sitem etmek istiyoruz. Zaten Mardin sinemayı tüketen bir kent olma konusunda iddialı değil. İstanbul ve Ankara'da da şehir sinemaların durumları ortada maalesef. Alışveriş merkezlerine kaymış durumda. Dolayısıyla Mardin sinemanın tüketildiği değil, sinemanın mutfağı olmaya aday bir şehirdir. Bunu da festivali ile kanıtlamaktadır her sene" şeklinde konuştu.

Ünlü oyuncu Güven Kıraç da, Mardin çok farklı bir kent olduğunu, ilk olarak 13 sene önce geldiğini ve o zaman da büyülendiğini ifade etti. Kıraç "Dünyanın herhangi bir yerinde birileri çölleri mucize yaratıp da Lasvegas'a döndürüyorsa bir inanç çerçevesinde Mardin'de Mardinwood yapılabilir. Ama emek verilmesi alt yapı hazırlanması lazım" diye konuştu.

İranlı yönetmen Bahman Ghobadi ise, "Mardin bizim için önemli bir değeri vardır. Başbakanın Mardinwood sözü gecikmiş bir karardır. Bence çok önceden bunu yapılması gerekirdi" dedi.

Ark Productions Türk yapımcısı İlhan Kızılkaya ise, Ağustos ve Eylül ayında Echelon filminin çekimlerinin Antalya ve Mardin'de yapılacağını kaydetti. Aksiyon konulu 12 haftalık bir çekim sürecinin olacağını ifade eden Kızılkaya, "Filmde ünlü yerli ve yabancı oyuncular olacak. Jason Statham gibi dünyaca ünlü oyuncularda olacak. Bu güzellikleri dünyaya göstermek istiyoruz. Bence dünyada bütün filmcilerin dikkatini çeken bir bölge, bütün yapımcıların buraya geleceğini düşünüyorum. Yaklaşık 200-300 kişilik

bir ekiple geleceğiz. Birde aksiyon sahnelerin yaşandığı bütün sahneler Mardin'e çekilecek" dedi.

Açılış kokteylinin ardından Ghobadi, son filmi olan "İranlı Kediler" Mardinli sinemaseverle buluştu.

6. ULUSLARARASI MARDİN FİLM FESTİVALİ BAŞLADI
6. ULUSLARARASI MARDİN FİLM FESTİVALİ BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2011 Cumartesi 15:22:02
Güncelleme :26 Haziran 2011 Pazar 00:16:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?