3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Fındık işçilerinin sıkıntıları bitmiyor

AKP Hükümetinin ve Fiskobirliğin çekişmesine kurban olan fındık çiftçilerinin yanı sıra buralardan işçi olarak gidecek olan insanlar etkilenecek. 

Şu anda günlük yevmiyelerinin ne olacağını dahi bilmeyen işçilerin ise hiçbir şeyden haberi yok. Fındık toplama mevsimi geldiği için hepsi yatağını yorganını bir çuvala koyup yollara düşmüş durumda. 

Kimisi kardeşinin ilaç parası için, kimisi okul masrafları için, kimisi çeyizine birkaç parça eşya almak için, kimisi ise de ev ekonomisine katkı sağlamak için fındık işçisi olarak tekrar yollara koyuldular. 

Birkaç gündür devam eden fındık işçi sevkıyatı bir hafta daha devam edecek. Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ın merkez ve ilçelerinden yaklaşık 30 bin kişinin fındık işçisi olarak gitmesi bekleniyor. 

Düzce, Akçakoca, Giresun ve Ordu bölgelerinde yaklaşık 40 gün kalacak olan işçiler kalacakları süre boyunca tüm yiyecek ihtiyaçlarını, yatak ve yorganlarını yanlarında götürdüler. Sadece karın tokluğuna çalışan işçiler yol ücretine de fazla para vermemek için gittikleri vasıtalarda üst üste sıkışık bir vaziyette yollara koyuluyorlar. 

Çoğunluğunu genç kızların oluşturduğu fındık işçilerinin tümü dar gelirli ailelerin çocuklarından oluşuyor. Çoğu belki ilk kez ailelerinden ayrılan bu genç kızlar çalışıp aile ekonomisine katkıda bulunmak için yaklaşık 1400 km’lik yolu iki günde ve zor şartlar altında geçirerek çalışacakları yere varacaklar. 

İşçi sorumlusu (elçi) Farıs Ay, yetkililerin şu anki fındık sorusuna eğilmediklerini ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan işçileri bir kenara atıp sahip çıkmadıklarını ifade etti. 

Ay: “Geçen yıl günlük 15 milyondan işçilerin çalıştığını bu yıl ise fiyatın ne kadar olacağını bilmediklerini, bu yüzden işçilerin çalışmak istemediğini ancak başka alternatifleri olmadığı işçilerimiz sadece karın tokluğuna çalışacaklar. Normal bir şekilde ücretleri ödense bile geriye en fazla 100 Ytl parayı eve getiriyorlar.” dedi. 

Yaşadığımız bütün bu zorluklara rağmen oraya gidip iş bulamama veya az çalışıp geri dönme ihtimalimiz de bulunmaktadır. İşçilerin fazlalığından dolayı bahçe sahiplerinin bunu fırsat bilerek işçilere kötü davrandığını, küçükleri çalıştırmak istemediklerini, dolayısıyla giden grubu zora soktuğunu çünkü grubun bir bütün olduğunu dikkate almadıklarını ifade etti. 

Başka alternatifi olmayan bu insanların çektikleri sıkıntıyı yine bir fındık işçisi Selime Aslan (18) dile getirdi. Orada yaşadıkları sıkıntıyı ancak çekenin bilebileceğini söyleyerek bu sıkıntı ve zorluğu yaşayamayanın o duyguları anlayamayacağını aktarıyor. Kısa bir süreliğine de olsa ailesinden uzak kalmanın kendisini üzdüğünü ama ailesinin bütçesine katkıda bulunacağı için tüm sıkıntıları sineye çekmek zorunda olduklarını söyledi.
Mehmet Halis İŞ - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2006 Salı 11:12:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?