3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

GAP gençliğine milyon dolarlık proje

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 50 bin gence iş imkanı doğuyor. GAP İdaresi Başkanlığı ve Pepsi Firması ile yapılan anlaşmayla, bölgedeki gençlere iş imkanı sağlamak için ilk etapta 1 milyon dolarlık anlaşmayı hayata geçiriliyor. 

GAP İdaresi tarafından hayata geçirilen "Gençler için Sosyal ve Ekonomik Gelişme" programı kapsamında çalışmalarını yürüten "Gençlik ve Kültür Evleri"inde incelemelerde bulunmak üzere Mardin'e gelen GAP İdaresi ve Pepsi Co firması yetkilileri, Mardin"de saha çalışması yaptı. Mardin Çok Amaçlı Toplum Merkezin'de (ÇATOM) bir araya gelen GAP İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Kömlek ile Pepsi Genel Müdür Yardımcısı Fahhan Özçelik, "Gençlik Sosyal Gelişim Projesi" ile iş Planı ve Koordinasyon toplantısında, Gençlik ve Kültür Evleri çatısı altında istihdam edilip eğitilecek 50 bin gence eğitim ve iş imkanı sağlamak için bir milyon dolarlık proje imzaladı. Gençlere her zaman "daha fazla"sını sunmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Pepsi ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin yürütmekte olduğu "Gençlik için Sosyal Gelişim" programına destek verilerek yeni bir ivme kazandırdı. Proje gençler arasında inisiyatifi geliştirip, kalkınma sürecine katılımı artırmayı, gençlere sosyal ve ekonomik beceriler kazandırmayı ve onları bir araya getirerek etkileşimi ve sosyal bütünleşmeyi sağlamayı amaçlıyor. 15-24 yaş arası gençlerin işsizlik oranının yüzde 17.1 olduğu bölgede, gençlerin mesleki beceri kazanarak iş sahibi olmaları hedefleniyor. 

Geldiği Mardin'de kentin tarihi yerlerini gezen Pepsi Co Group Türkiye Başkanı Jim Zaza, ziyaret ettiği Gençlik ve Kültür Evinde GAP İdaresi işbirliği ile bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmayı ve gençlerin sosyal ve kültürel gelişimlerine destek olmayı hedeflediklerini söyledi. GAP İdaresi'nin başarıyla yürütmekte olduğu Gençlik İçin Sosyal Gelişim Programı'nı daha ileriye taşımak için çalışmalarını başlattıklarını ifade eden Zaza, konuşmasına şöyle devam etti: 

"Gençler, toplumumuzun en dinamik kesimi, toplumun geleceğe uzantısı. Pepsi olarak bizim için oldukça önemli olan bu kesime, sosyal sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Nüfusun yüzde 23'ünün 15 - 24 yaş arasındaki gençlerden oluştuğu GAP Bölgesi'ndeyiz. Bölgede işsizlik oranı yüzde 13. Gençlerin işsizlik oranı ise bu rakamın oldukça üstünde: yüzde 17.1. Bölgede; eğitim olanaklarını artırmayı, sosyal ve kültürel programlarla gençlerimize çeşitli beceriler kazandırmayı, boş zamanlarını değerlendirmeleri için imkanlar yaratmayı istiyoruz. Gençleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınma sürecine katacak, farklı bölgelerde yaşayan gençler arasında dayanışma bağlarının oluşturulmasına öncülük edeceğiz. Projemizle onlara verdiğimiz değeri göstereceğiz." 

"TOZUN İÇİNDEKİ ELMAS PARÇASI" 

GAP bölgesinde yer alan Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin'in de yer aldığı Gençlik ve Kültür Evleri bünyesindeki binlerce gencin istihdamı ve eğitimi için Pepsi Firması devreye girdi. GAP İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Kömlek, Pepsi Türkiye Temsilcisi ve Genel Müdür Yardımcısı Fehhan Özçelik, Mardin GAP ÇATOM hizmet binasında söz konusu 9 ilin Gençlik ve Kültür Evi Asistanı ile bir araya geldi. Gençlik Sosyal Gelişim Projesi, İş planı ve Koordinasyon adı verilen toplantının ardından Pepsi yöneticisi Özçelik, proje ile ifade edilen 9 ildeki Gençlik ve Kültür Evleri bünyesindeki 50 bin gencin istihdam ve eğitimi için firmalarının bir milyon dolarlık kaynak ayırdığını açıkladı. Proje hakkında Mardin'in ev sahipliğinde toplanarak 2007 yılının faaliyet planlarını görüştüklerini ifade eden Özçelik, "Faaliyet planları üzerinde de anlaştık. Hedefimiz 4 ana konuda anlaşmaya vardık Bunlar gençlerin istihdamını sağlamak, sosyal kültürel gelişimlerine önem vermek, çevredeki toplumsal yapıya katkıda bulunmak ve mesleki eğitimler vermektir" dedi. 

Pepsi Co Group'un Türkiye'deki çalışmaları hakkında bilgi veren Fehhan Özçelik, "Pepsi Türkiye, dünyada en önemli 12. ülke ve büyüme oranı olarak en üstte yer alan 5 ülkeden biri. Pepsi, Türkiye'ye çok önem veriyor ve ülkemizi "Tozun içindeki elmas parçası" olarak görüyor. Bu önem ve değer, genç nüfusun dinamizminden kaynaklanıyor. Gençlerimize destek vererek, tozun içindeki elması hep beraber ortaya çıkaracağız" dedi. 

Proje kapsamında Pepsi, Güneydoğu illerindeki Gençlik ve Kültür Evleri'ne 5 yıl boyunca finansal katkı sağlayacak ve buralardaki etkinlikleri yönetecek. 15-25 yaş arası yaklaşık 50 bin genci buluşturan Gençlik ve Kültür Evleri; sosyal, kültürel ve eğitsel faaliyetler düzenleyen, sosyal sorumluluk projeleri geliştiren ve uygulayan, gençler arasında sinerji yaratan merkezler olarak faaliyet gösteriyor. 2006 yılında bölgede, düzenli bir gençlik dergisi yayınlanması, gençlik festivali ve kampları düzenlenmesi gibi faaliyetler sosyal sorumluluk projesi kapsamında hayata geçirilecek. 

GAP İdaresi Başkan yardımcısı Mustafa Kömlek ise, gençlerin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Pepsi Firması ile yapılan anlaşma gereği 5 yıl içersinde 9 ildeki Gençlik ve Kültür Evleri bünyesindeki gençlerimizin istihdamları, hem de kültürel alanda, hem de toplumda değişimi sağlamak amacı ile faaliyetlerde bulunacak. Mardin'deki toplantının asıl amacının 2006 yılında yapılan faaliyetlerin ve 2007 yılında yapılacak programların hazırlamaktır. Gençlerimize yönelik projelerimiz artarak devam edecektir. Bölgemizdeki gençlerimizi topluma kazandırmak, topluma faydalı birer birey yapmak için çalışmalarımız bu seyirde devam etmektedir" şeklinde konuştu. 

Mardin Gençlik ve Kültür Evi'nde 6 yıla aşkın süredir devam ettiğini belirten Mehmet Değer, 30'u aktif, 120 gencin Gençlik merkezi çatısı altında farklı branşlarda çabaladığını belirterek, GAP ile Pepsi firmasının müşterek katkısı ile istihdam ve eğitime alınacak 15-25 yaş arası 50 bin genç için hayati önem taşıdığını söyledi. Gençlerin proje ile iş bulamama kaygısından kurtulacağını da ifade eden Değer, "Halen Mardin Gençlik ve Kültür Evi bünyesinde İngilizce, Gitar, Bilgisayar, Resim kursu veriliyor. Birde kurduğumuz futbol takımımız var. Farklı projelerle gençlerimiz hayat bulacaktır inancındayım" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2006 Çarşamba 18:06:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?