8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Göçebeler Mardin'de

MARDİN'DE GÖÇEBE BAĞIMSIZ SANATÇI İNİSİYATİFİ'NDEN

Göçebe Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi, "Buluşma/Meetıng" adlı ikinci sergisini Mardin Müzesi'nde açtı.

Serginin Mardin Bienali ile eşzamanlı olarak 20 Haziran'a kadar devam edeceği bildirildi. Serginin açılışına Mardin Valisi Hasan Duruer, Vali yardımcısı Şenol Koca, Milli Eğitim Müdürü Muhammet Öztürk, İl Sağlık Müdürü Turhan Yamaç, Kültür Turizm Müdürü Davut Beliktay ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta bir konuşma yapan inisiyatif sanatçılarından Yılmaz Zenger, inisiyatifin, göç, göçebelik, göçmenlik kavramlarını referans alarak, oluşturulan bir sanatçı örgütlenmesi olduğunu kaydetti.

Göç üzerinden, kent ve sosyolojisi hakkında sorgulama yapmak için bir araya gelindiğini söyleyen Zenger, "Her yerde sanat" sloganıyla hareket ettiklerini bildirdi. Zenger, Türkiye'de ve dünyada sergilerle her durakta yeni sanatçıları bünyesine alan inisiyatifin çok kültürlü, çok uluslu bir yapı olmayı hedeflediğini kaydetti. Zenger, "Bu oluşumun ilgi alanı, toplumun içinde bulunduğu dönüşümü gözlemlemek, anlamak ve yorumlar üreterek gerektiğinde sanat diliyle müdahalede bulunmak üzere göç temasıyla tanımlıdır. Plastik sanatların farklı disiplinlerinden sanatçılar bu oluşumda bir araya gelerek, göçün siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel etkilerini sorguladıkları yapıtlarıyla yer almaktadırlar. Buradaki sanatçılar çok dinamik bir grup. Şu ana kadar çok çaba harcayarak bu işi sürdürdüler. Hepsi farklı disiplinlerden geliyorlar. Ama müşterek bir tarafları var o da inançları" dedi.

"KENT DOKUSU HİÇBİR ANADOLU KENTİNDE BU KADAR SAĞLIKLI KALMAMIŞTIR"

Zenger, Mardin'in çok farklı bir kent olduğunu vurgulayarak, "Mardin'de gördüklerim beni çok şaşırttı. Mardin çok ilginç bir kent. Burada yaşayan insanların Mardin gibi bir kentte yaşamanın onurunu iliklerinde hissettiklerini düşünüyorum. Sivil mimarinin kent dokusunun ne olduğunu burada bir defa daha anımsadım. Kent dokusunun hiçbir Anadolu kentinde bu kadar sağlıklı kaldığını düşünmüyorum. Bu Mardin için büyük bir zenginlik" diye konuştu.

Müze Müdürü Nihat Erdoğan, "Göçebenin dünyasını Mezopotamya'da en iyi bilen şehir Mardin'dir. Sırtını kaleye yaslamış iki bin yıldır İpek Yolu'nun göçenlerini izlemiştir. Çünkü bu taşların arasına yerleşmiş Mardinliler o göçebeleri bir de kervansaraylarında konuk etmiştir ve etmeye de devam edecektir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2010 Çarşamba 13:38:03
Güncelleme :2 Haziran 2010 Çarşamba 20:11:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?