7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Güneydoğu'da kuraklık tehlikesi

Yağışların bu yıl yüzde 50 oranında azaldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kuraklık tedirginliği yaşanırken, çiftçiler son umut olarak köylerde yağmur duasına çıktı.

Mardin ve çevre illerde son iki ay içerisinde yağmur yağmayınca kuraklık belirtileri baş gösterdi. Kuraklık yüzünden bölgedeki arpa ve mercimek tarlaları tamamen kururken buğday tarlalarında ise yüzde 70'lik kayıp yaşandı. Kuraklık yüzünden çiftçiler köylerde çocukları ve eşleriyle birlikte yağmur dualarına çıktı. Mardin Merkez'e bağlı Ortaköy, Yalım ve Gökçe beldeleri ile Dara köyünde çiftçiler aynı gün yağmur duasına çıktı. Tarlalarda yağmur yağması için dua eden çiftçiler, günahsız oldukları gerekçesiyle çocuklarını ve hayvanlarını da yanlarına alarak yağmur yağması için dua etti. Şafi mezhebine mensup köylülerin yağmur duası sırasında elbiselerini ters giymeleri ise dikkat çekti.

Mardin Merkez'e bağlı Dara köyünde kuraklıktan korkan köylüler, köy camisinin imamı Emin Kardeşlik ile birlikte yağmur namazını kıldıktan sonra yağmur duasına çıktı. Köylülerle birlikte ekili alanlara giden imam Kardeşlik, köylülere, topraklarının son bir hafta içerisinde yağış alması halinde ekili alanlardan yüzde 30'luk bir ürün alma beklentileri üzerine yağmur namazını kıldırarak yağmur hutbesini verdi. Birkaç güne kadar yağmurun yağmaması durumunda, ekili ürünlerin tümünün heba olacağından korkan köylüler uzun süre yağmur duası yaptı. Köylüler, yağmur duasında günahsız oldukları gerekçesi ile çocuklarını beraberlerinde getirirken tarlalarda susuzluktan dolayı açılan yarıklar ise dikkat çekti.

Çiftçi ve arazi sahibi olan köylülerle birlikte yağmur yağması ve kuraklık ile kıtlık felaketinin yaşanmaması için duaya çıktıklarını belirten köyün muhtarı İbrahim Bilgiç, "Geçen yıl Aralık ayı ortalarında Mardin'de kar ve bol yağış vardı. Bu yıl ise tam aksine iki aydan beri tek damla yağmur düşmedi. Barajlardaki su seviyesi de düştü. Biz umutla yüce Allah'a avuç açıp duamızı eksik etmeyeceğiz" diye konuştu.

MEZOPOTAMYA OVASI'NDA HİÇBİR ÜRÜN ALINAMAYABİLİR
Birkaç güne kadar yağmur yağmadığı takdirde, Mezopotamya Ovası'nda hiçbir ürünün alınamayacağını söyleyen köylülerden Mehmet Ecevit, "İki aydan beri tek damla yağmur yağmadı. Bu nedenle ekinler arasında kuraklıktan dolayı büyük çatlaklar oluştu. İnşallah dualarımız kabul olur ve şu küçük çocukların ekmeği yağacak yağmurlarla çıkar. Allah onları rızıksız bırakmaz. Biz buna inanıyoruz" dedi.

Ortaköy beldesinde yaşayan 11 çocuk babası Mehmet Arif Yılmaz ise beldede her ailenin toprağa umut bağladığını belirtti. 74 yaşında olduğunu ve ilk defa bu şekilde bir kuraklık yaşadığını anlatan Yılmaz, "1940'lı yıllardaki kıtlık yıllarında bile böyle değildi. 120 dönümlük bir alana buğday ektim. Herkes gibi ben de borçlandım. Ama toprağa attığımız tohum yeşermedi. Gübre ve mazot borcum var, tohum borcum var. Geçim kaynağımız toprağa ektiğimiz üründür. Ama bugüne kadar yeşermedi. Tedirginiz ama beklemekten başka çaremiz yok. Allah'tan umut kesilmez, yağmur bekliyoruz. Borcumuzu nasıl ödeyeceğimizi düşünmeye başladık" diye konuştu.

Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan da il genelinde 1 milyon 118 dönüm ekili alan bulunduğunu, sulanabilir ekili alanların dışında kalan tarlalarda kuraklık yaşandığını ve bu kuraklığın sadece çiftçileri değil aynı zamanda hayvancılıkla uğraşan kesimi de etkilediğini söyledi.

KURAKLIK TARIM SİGORTASINA DAHİL EDİLSİN
Tarım sigortasının kapsamının genişletilmesi gerektiğine değinen Ziraat Odası Başkanı Özkan, "Tarım sigortası, tarım alanlarına hasar verebilecek her türlü doğal afet ve zararı kapsamalıdır. Yağmursuzluk bence bir doğal afettir. Bunun için yağmursuzluktan doğacak zararların da sigorta kapsamına alınması lazım. Bu yönde gerekli çalışmaların başlatılmasını istiyoruz" şeklinde sözlerini sürdürdü.

Mardin Tarım il Müdürlüğü yetkilileri ise uzun bir zamandan beri yağmur düşmemesi nedeniyle ciddi kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını bir haftaya kadar yağmurun değişmemesi halinde, ekinlerden hiçbir ürünün alınamayacağını ifade ettiler.

EKMEĞE ZAM YAPILDI
Bu arada son günlerde bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle un fiyatlarının sürekli yükselmesinin ardından Mardin Fırıncılar Odası'nın isteğiyle toplanan Esnaf ve Sanatkar Odası'na bağlı üyeler ekmeğe zam kararı aldı. Mardin Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Hulusi Kurtuluş başkanlığında yapılan toplantının ardından daha önce 200 gram ve 35 kuruşa satılan ekmeğin 250 grama ve 50 kuruşa yükseltilmesine karar verildi.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2008 Cuma 14:11:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Abdullah Cotuk IP: 78.168.50.xxx Tarih : 14.04.2008 21:01:15

Bu kuraklıktan dolayı hepimiz zarar gördük. 200 Dönüm Arpa ektim şimdi kurumuş gitmiş. Mazut Gübre İşçilik ve diğer masraflarımızın nasıl karşılaşacağımızı bilemiyorum. Onca borcun içinde iken yağmur yağmadı ve sulama da yapamıyoruz?