29
Nisan
2024
Pazertesi
MARDİN

Güneydoğu'ya Suriyeli kuma göçü

 
 
Suriye'den çok sayıda genç kızın ‘‘kuma’’ olarak Türkiye'ye geldiği belirtildi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sınır kesiminde yer alan Akçakale, Ceylanpınar, Harran, Viranşehir, Suruç, Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerine son yıllarda Suriye'den gelin gelen kadınların sayısında artış görüldüğü, bunların bir kısmını ikinci eş olarak gelenlerin oluşturduğu kaydedildi.
 
Suriye'deki yaşam koşullarının kötülüğü, bu ülkedeki genç kızların Türk erkekleriyle evlenme isteğini artırdığı kaydedildi. Suriye'deki başlık parasının düşüklüğü de Türk erkeklerini bu tür evliliklere yönlendirdiği savunuldu.

Mardin'in Nusaybin İlçesi Kaymakamı Ömer Ulu, Suriye'deki antidemokratik uygulamalar ve ekonomik şartların Suriyeli genç kızların evlenerek Türkiye'ye yerleşmelerinde büyük etkisi bulunduğunu belirterek ‘‘Ramazan ve kurban bayramlarında sınırda bayramlaşma uygulaması da iki ülke halkı arasındaki ilişkileri geliştirdi. Bayramlaşmalarda çok sayıda Suriyeli kız evlenmek niyetiyle Türkiye'ye geliyor. Türkiye'ye yerleşip özgür bir ortamda yaşamayı arzuluyorlar’’ dedi.

NUSAYBİN'DE 400 GELİN

Nusaybin Eğitim ve Dayanışma Derneği Başkanı Müfit Adnan Yumuşak, bölgede Suriyeli uyruklu kızlarla evlenmelerde son yıllarda artış olduğunu söyledi. Kendisinin de 6 yıl önce Suriye uyruklu eşiyle evlilik yaptığını anlatan Yumuşak, şunları söyledi:

‘‘İlk eşimden ayrıldıktan sonra tanıdıklarımın vasıtasıyla Suriye uyruklu eşimle evlendim. Benim eşim resmi nikahlım. Kumalık durumu yok. Evlenirken başlık parası da vermedim. 1970'ten sonra Türkiye şartlarındaki iyileşme, Suriyelileri Türkiye'de evliliklere özendirdi. Nusaybin'de yaklaşık 400 evli Suriyeli kadın var. Bunların bir kısmı kuma olarak evliler.’’

10 gün önce 3. eş oldu

Suriye'nin Rakka iline bağlı Tall Al Abyad İlçesi'nde oturan Kefe Bağıç (19), yaklaşık 10 gün önce İbrahim Halil Bağıç'ın (27) üçüncü eşi olarak Türkiye'ye gelin geldi. Kefe Bağıç, Türkiye'ye gelmekten memnun olduğunu ifade ederek ‘‘Türkiye'de olduğum için mutluyum. Burada yaşam şartları daha iyi. Kuma olarak gelmek benim için sorun değil’’ dedi. 
Hürriyet - Mardin/HA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2004 Pazartesi 00:00:05
Güncelleme :16 Ocak 2004 Cuma 16:07:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?