5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Habur sorunu çözülmeli

Türk Irak Dostluk Derneği yönetim kurulu Başkanı Mehmet Emin Değer, son günlerde Türkiye ve Irak arasında yaşanan sınır güvenliği ve Ekonomi gelişmeler ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Hayati Yazıcı’yı makamında ziyaret etti. 

Türk Irak Dostluk Derneği Başkanı Mehmet Emin Değer’in başkanlığında gerçekleşen ziyarette dernek yönetim kurul üyeleri de hazır bulundu. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın makamında gerçekleşen ve yaklaşık bir saat süren ziyarette Derneğin faaliyetleri hakkında bilgi veren Dernek başkanı Mehmet Emin Değer, Son zamanlardaki terör, Irak, Kuzey Irak ve ambargo kapsamında Habur kapısının kapanma noktasına gelmesi nedeni ile bölgede yaşan sıkıntıları dile getirdi. M. Emin Değer; Mersin’den Habur’a kadar olan güzergahtaki bütün illerin Körfez krizinden etkilendiğini hatırlatarak başladığı konuşmasında, “Dokuz yıl süren ambargo süresinde iflaslar ve ekonomik krizler yaşandı.

Bu krizlerden sebep, Türkiye 45 milyar dolar zarar gördü. Çekiç gücün yerleştirilmesi ve ekonomik ambargonun yaşanmasından sonra terör güçlendi. Bölge insanının geçimini büyük ölçüde sağlayan binlerce kamyon çürümeye terk edildi. Iraktan geçimini sağlayan Binlerce aile açlıkla karşı karşıya bırakıldı” şeklinde konuştu. Güneydoğu’ya yapılacak ekonomik paketlerin tabana yayılması bakımından Irakla olan ticaretin devam etmesi gerektiğini belirten Dernek başkanı M.Emin Değer, “Türkiye’nin mutlaka bu terör belasından kurtulması, PKK terör örgütünün halktan tecrit edilmesi gerekiyor. Yapılmak istenen Türk-Kürt kardeşliğini bozmaktır, 25 yıldır süren bu kirli ve anlamsız kavgada halkın karşı karşıya gelmemiş olması, bu denli sağlam temeller üzerinde birbiriyle kaynaştığının göstergesidir” dedi. 

Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Hayati Yazıcı ise Türk Irak Dostluk Derneği Başkanı Mehmet Emin Değer’e ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Güneydoğu halkı ve Kuzeydeki Kürt halkını PKK terör örgütünden ayırdıklarını ve ambargoyu düşünmediklerini Ancak Hükümet olarak, halkın refahı ve ülkenin bütünlüğü için PKK Terör örgütünün üzerine kararlılıkla gitmeyi sürdüreceklerini belirtti.

Kadir ÜRÜNDÜ
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2007 Salı 11:11:26
Güncelleme :11 Aralık 2007 Salı 11:15:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?