5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Hamile kadınları bile öldürdüler

Mardin'in Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Bilge Köyü'ne yapılan saldırı katliama dönüştü. Silahla saldıran kişilerin, nişanlanan Sevgi Çelebi'nin köydeki bir yakınlarıyla evlenmesini istediklerini, taleplerinin yerine getirilmemesi ve kızın başkasıyla evlendirilmek istenmesi üzerine olayın meydana geldiği iddia edildi.

Köylü vatandaşlar, şöyle konuştular: “Saldırganların ailesiyle damadın mensup olduğu Arı ailesi arasında 20 yıl öncesine dayanan bir husumet bulunuyordu. Saldırganlar bu nedenle Sevgi Çelebi'nin Habip Arı ile evlenmesine karşı çıkıyorlardı. Bu konuda bir süre önce saldırganların mensup olduğu aile bireyleri ile gelinin ailesi arasında tartışma yaşandığını öğrenmiştik. Saldırı olayının nedeninin bu olduğunu düşünüyoruz.”

ÖLENLERDEN 3'Ü HAMİLE

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Mardin Valiliği’nde katliamla ilgili yaptığı açıklamada olayın insanlık dışı olduğunu söyledi. Saldırıda ölen kadınlardan 3'ün hamile olduğunu belirten Atalay, “Güvenlik güçleri olaya zamanında müdahale etmiş” dedi.

Olayın hafızalardan silinemeyeceğini belirten Atalay, “Olayın neden, niçin olduğu henüz belli değildir. Sayın Başbakanımız da olayı yakından takip ediyor. Biz de gelip incelemelerde bulunduk, bu insanlarımızı yanlız bırakmamak, yanlarında bulunmak ve acılarına ortak olmak için geldik. Ankara’dan sağlık ekibi göndererek burada sağlık alarmı verildi. Vefat eden insanlarımızın otopsilerini biran evvel bitirip cenazelerini sahiplerine teslim etmek için. Hepimiz görevimizin başındayız, olayla ilgili ne varsa ortaya çıkacaktır. Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı, Mardin İl Jandarma ve Tugay Komutanlığı olmak üzere herkes bu olayla ilgileniyor. Cumhuriyet Başsavcılığı başkanlığında bir ekip oluşturularak soruşturma yürütülüyor” dedi.

Köyün eski muhtarı Cemil Çelebi'nin kızı Sevgi ile Hatip Arı'nın nişan törenini basan yüzleri maskeli saldırganlar Kalaşnikof silahlalarla evdekileri tarayıp katliam yaptı. 5-6 kişi olduğu belirten saldırganlar, iki odada namaz kılan ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu insanların üzerine yaylım ateşi açtı. Adeta kan gölüne dönen evde aralarında nişanlı çiftin de bulunduğu 44 kişi yaşamını yitirirken, 3 kişi de yaralandı.

32 haneli ve yaklaşık 300 nüfuslu köyün erkeklerinin büyük bölümü geçici köy korucusu. Çelebi Ailesi'nin bazı fertlerinin akşam göreve gitmesinin ardından eski muhtar Cemil Çelebi’nin kızı Sevgi ile yakındaki Sultan Köyü'nden olan ancak Diyarbakır'da oturan Arı Ailesi'nin oğlu Habip’in nişanı için ailenin evinde toplanıldı.

Nişan öncesi köy imamı Kazım Ozan, evde bulunanları yatsı namazına davet etti. Kadın ve erkeklerin ayrı odalarda namaza durduğu saat 21.00 sıralarında ellerinde Kalaşnikof tüfeklerle eve giren yüzleri maskeli 5- 6 kişi, çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu kalabalığı taramaya başladı. Çevrede duyulan silah sesleri köyde nişan olduğu bilindiği için normal karşılandı.

Olay sırasında Suriye üzerinden gelen toz bulutunun kapladığı köyde tam bir can pazarı yaşandı. Düğün evi feryat eden yaralıların yardım çığlıkları ile inlerken, katliam yapan saldırganlar peşlerinden takip edilmemeleri için köyde karşılaştıkları tüm araçların lastiklerine ateş açarak kaçıp izlerini kaybettirdi.

Saldırının duyulması üzerine Bilge Köyü'ne güvenlik güçleri ve sağlık ekipleri sevk edildi. Köye ilk ulaşan ekip, kan gölüne dönen nişan yerinde çok sayıda ceset ve yaralılarla karşılaştı. Yaralılar hemen hastanelere ambulanslarla taşındı. Köy imamının da yaralılar arasında olduğu bildirilirken, nişanlı çiftin de öldüğü belirtildi.

Olay nedeniyle Mardin'de güvenlik güçleri yoğun önlem aldı, köye giriş ve çıkışlar kapatıldı. Diyarbakır ve Mardin'den köye sevk edilen askeri birliklerin, sadece ambulansların giriş ve çıkışılarına izin verdiği öğrenildi.

Mardin Vali Yardımcısı Ahmet Ferhat Özen, olayın terör saldırısı ile ilgisinin bulunmadığını söyledi. Saldırıda ölenlerden isimleri belirlenen 5 kişinin düğünün yapıldığı evin sahibi Cemil Çelebi, ağabeyi yeni muhtar Osman Çelebi, Mehmet Salih Çelebi, Ali Çelebi ve Kenan Çelebi olduğu açıklandı. Saldırıda Çelebi ailesinden çok sayıda kişi yaşamını yitirdi.

3 YAŞINDAKİ ÇOCUK GÖĞSÜNDEN VURULDU

Saldırı sırasında göğsünden vurulan 3 yaşındaki Medine Çelebi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ameliyata alındı. Durumunun ağır olduğu bildirilen Medine Çelebi için hastanede kan anonsları yapıldı.

Güvenlik güçleri, köyde ve hastanelerin çevresinde yeni olay yaşanmaması için geniş çaplı önlem aldı.

MAZIDAĞI KAYMAKAMI AKGÜL: TERÖR OLAYI DEĞİL

Mazıdağı Kaymakamı Aytaç Akgül, silahlı saldırıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, olayın terör olayı olmadığını belirtti, soruşturmanın çok yönlü olarak sürdürüldüğünü söyledi. Kaymakam Akgül, “Saldırının terör olayı olmadığı kesin gibi. Olayda uzun namlulu silahlar kullanılmış. Kaçan saldırganları yakalamak için güvenlik güçleriminizin başlattığı operasyonlar devam ediyor” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2009 Salı 18:44:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
A.Hamit TAŞ. IP: 85.99.27.xxx Tarih : 5.05.2009 21:52:41

Bu olay insan soyunun acımasızlığını,eğitmle terbiye edilmedikçe ne kadar gaddar ve saldırgan bir benliğe sahip olduğunu ,açık bir şekilde gösteriyor..Devlet koruculuk sistemini gözden geçirmeli.silahla haşi-neşir olan,silahla iç-içe yaşayan bir toplum istemiyoruz artık.Devletin kontrollu silahlı gücü varsa,bunun dışında toplum içinde silahlı güçlerin olması,özellikle güneydoğu gibi aşiretsel bağların kuvvetli,feodal yapının hala egemen olduğu bir bölgede silahlı koruculuk sisteminin olması,fayda yerine sürekli zarar getirmiştir.zaman-zaman kontrolden çıkmişlardır.yazık bunca insana.Allah rahmet etsin..