8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Hukuk fakültesini 38 yıl sonra bitirecek

57 YAŞINDA HUKUK FAKÜLTESİNİ BİTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYOR

Mardin'in Ömerli ilçesine bağlı Kocasırt köyünde hayatını sürdüren 6 çocuk babası Reşit Metehan(57), 1972 yılında büyük umutlarla kazandığı İstanbul Hukuk Fakültesi'ni bitirmek için gecesini gündüzüne katıyor.

Maddi imkansızlıklar nedeniyle hukuk fakültesini, 3. sınıfta bırakmak zorunda kalarak köyüne dönen Reşit Metehan'ın aradan geçen zamana rağmen yeniden okula kayıt yaptırması adeta okumanın yaşının olmadığını herkese ispatladı.

Evlenen, çocuk sahibi olan Metehan, geçimini küçük bağından elde ettiği ürünlerin yanı sıra yaptığı resim ve heykel eserlerini satarak sağladı.

Reşit Metehan, 1972 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi'ne kayıt yaptırdı, ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle 1982 yılında okulu bırakmak zorunda kaldı. Aradan geçen zaman içinde evlenen, 6 çocuk sahibi olan Metehan, geçimini bağından elde ettiği ürünlerin yanı sıra küçük atölyesinde ürettiği heykel eserlerini satarak sağlıyor. 2008 yılında çıkan afla hayalini gerçekleştirmek için üniversiteye yeniden kaydını yaptıran Metehan, avukat olacağı günleri saymaya başladı. Geçen yıl fakültenin 3. sınıfında kayıt

yenileyen ve şu an 4 sınıfta olan ve yıl sonunda mezun olmak için çalışan Metehan, ilk dönem sınavlarına girdiği bütün derslerde başarılı oldu.

 

AFLA GERİ DÖNDÜ

Sanatçı kişiliğine de sahip olan ve geçen yıl çıkarılan af ile fakülteye yeniden devam etme imkanı bulduğunu bildiren Metehan, "Af çıkınca bana da gün doğdu ve tekrar kaydımı yeniledim. Bu yıl son sınıfı okuyorum, sürekli ders çalışıyorum. En büyük özlemim kısa süre de olsa avukatlık yapmak. Bu yaşımda özlem duyduğum diplomaya kavuşacağım için çok mutluyum. Hayalim avukatlık yapmak. Yaşım avukat olmama mani değil. Ömerli ilçesinde avukatlık yapan kimse yok. Onun için inşallah bitirdikten sonra ilçedeavukatlık yapmayı düşünüyorum" diye konuştu.

6 çocuğu olduğunu belirten Metehan, "Bana zamanında kimse destek çıkmadı. Maddi durumu iyi olanların yoksul öğrencilere destek vermesini istiyorum. Yoksulluk nedeniyle gençler eğitimini yarıda bırakmasın" dedi.

Okuma macerasını anlatırken duygulu anlar yaşayan Metehan, okulu bitirdikten sonra bütün mücadelesini kız çocuklarının okuması için vereceğini söyledi.

Kocasırt İlköğretim Okulu'nu bitirdikten sonra Mardin'de ortaokul ve liseyi tamamlayan, ardından 1972 yılında kazandığı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydını yaptıran Metehan, "Maddi imkanlarımız yeterli olmadığı için üniversiteyi yarıda kesmek zorunda kaldım. O dönem bize sahip çıkan olmadı. İstanbul gibi bir şehirde yaşam tecrübem de yoktu. Bu nedenle köyüme geri döndüm. Fakülteyi bitirememenin üzüntüsü içindeydim ve her geçen zaman bu üzüntü daha da artıyordu. 2008 yılında çıkan aftan yararlandım. Yeniden kaydımı yaptırdım" şeklinde konuştu.

 

DOĞUŞTAN MEZARA KADAR İLİM ÖĞRENİN

Kaydını yaptırdığında köylülerin, "Bu yaştan sonra bitirsen ne olur'' şeklinde eleştirdiklerini belirten Metehan, şunları söyledi:

''Fakülte eğitimi sadece bir meslek için alınmamalı, önemli olan bilgilenmektir. Ben bu arada evlendim ve şimdi 6 çocuğum var. 5'ini okutuyorum. Bunlardan ikisi kız. Benim için kızların okuması daha önemli. Üniversiteden mezun olduktan sonra köy köy dolaşıp okula gitmeyen kızları okullaştırmak için çalışacağım. Bölgemizdeki eğitimsizliğin cahilliğin tek nedeni kızlarımızın okumaması. Okumanın yaşı da olmaz cinsi de olmaz. Herkesin okuması gerekir. Zaten dinimizde de doğuştan mezara kadar ilim öğrenin emrediliyor."

Köy muhtarı Nadır Bingöl de bir dönem maddi sıkıntı nedeniyle okulunu tamamlayamayan Reşit Metehan'ın köylerinin gururu olduğunu söyleyerek, "Köyümüzde herkes Reşit Metehan'ın başarısını ve azmini konuşuyor. Ben ortaokul mezunuyum. Reşit ağabeye bakınca acaba ben de okuyabilir miyim diyorum. O, azmiyle hepimize örnek oluyor. O ders çalışırken köylülerimiz de ona özenip çocuklarının okula devam etmesi için daha çok sahiplenmeye başladılar'' dedi

Metehan'ın eşi Gazal Metehan da, eşinin tekrar fakülteye dönmesine çok sevindiğini, eşini her konuda desteklediğini belirterek, ''Eşim sabaha kadar ders çalışıyor. Işığı sürekli açık. Ben de ona çay kahve servisi yapıyorum. Çocuklarla ilgileniyorum, yeter ki çalışsın diyorum. Çabası boşa gitmesin. Çevrede eşimin yeniden fakülte okuması konusunda dedikodu yapıyorlar. 'Bu yaştan sonra fakülteyi bitiremez' diyorlar. Ama ben onları dinlemiyorum, eşimi destekliyorum. Ben hiç okula gitmedim. Okuma yazma bilmeyi çok isterdim'' diye konuştu.

57 YAŞINDA HUKUK FAKÜLTESİNİ BİTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYOR
57 YAŞINDA HUKUK FAKÜLTESİNİ BİTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYOR
57 YAŞINDA HUKUK FAKÜLTESİNİ BİTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYOR
57 YAŞINDA HUKUK FAKÜLTESİNİ BİTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 5 Mart 2010 Cuma 13:15:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?