3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Hurdalığı olan Şoförlerde rahatlama

Motorlu kara taşıtlarının hurdaya çıkarılması ve İl Özel İdaresi'ne devrine ilişkin kanunla Mardin, Şırnak, Batman, Şanlıurfa ve Siirt başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinde zor durumda kalan ve neredeyse evine ekmek götüremeyecek duruma gelen şoförler, çıkan yeni yasayla rahat bir nefes aldı. 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Mardin Milletvekili Nihat Eri'nin öncülüğünde TBMM Başkanlığı'na verilen kanun teklifinin yasalaşması sonucu, sayıları 200 bini bulan eski ve kullanılamaz durumda olan taşıtların trafikten çekilmesi sağlanarak, bu taşıtların il özel idarelerine teslimiyle hurda taşıtların ekonomiye geri dönüşümü sağlanacak. 

Milletvekili Eri, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çıkan kanunla hurda araç çöplükleri temizlenirken, sahipleri ise yüksek miktarları bulan vergi kabusundan kurtulmuş oldu. Kanun, trafik sicilinde adlarına kayıtlı ve tescilli bulunan motorlu kara taşıtlarının, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31 Aralık 2006 tarihine kadar ilgili yönetmelik hükümleri gereğince kayıt ve tescillerin silinmesini ve hurdaya çıkarılmasını sağlarken, aynı zamanda 6183 sayılı 'Amme Alacaklarının Tahsil ve Usulü Hakkındaki Kanun'un ilgili hükümlerine göre uygulanan hacizleri de kaldırmaktadır. Çıkarılan kanun, özellikle Mardin'de hurdaya ayrılan araçların vergi borçları açısından son derece önem taşımaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ekonomisinin belkemiği durumundaki Habur Sınır Kapısı'nda 1995-2002 yılları arasında yapılan fiber depolu mazot ticaretinden on binlerce araç bilfiil yararlanırken, 2002 yılında alınan bir kararla bu araçlar saf dışı bırakılarak araç sahibi ve şoförleriyle birlikte binlerce insan işsizliğe mahkum edildi. Yol kenarlarında ve ekin tarlalarında, yağmur ve güneşin altında kaderine terk edilen binlerce araç hurda yığınına dönerken, araç sahipleri ise bunların her geçen gün daha da katlanan vergi borçları altında ezildi. Bu kanunla hurda yığınları ekonomiye kazandırılırken, hak sahipleri ise vergi borcundan kurtulmuş oldu" dedi. 

(AK Parti) Mardin Milletvekili Nihat EriŞoförlerin bu sayede büyük bir sıkıntıdan kurtulduğunu söyleyen Milletvekili Eri, "Kanun, sadece ekonomik rahatlık getirmiyor, sosyal açıdan da büyük önem taşıyor. Çalışamadıkları için yeterince mağdur durumda olan hemşehrilerimiz üzerlerine araç kaydı ve vergi borcu bulunduğundan sağlık ve gıda yardımlarından da yararlanamıyorlardı. Çıkarılan kanunla bu vatandaşlarımızın önündeki söz konusu yasal engeller de kalkmış oldu. Durumu uygun olan bu şahıslara artık yeşil kart bile verilebilecek. Araçların kayıt ve tescillerinin silinmesiyle hurdaya çıkarılacak vergiyle ilgili gecikme zammı dahil, vergi borçlarının kaldırılması, bölge insanını rahatlatacaktır. Bu kanunla; aracı olup da trafikten düşüm yapmak isteyenlere, vergi borçları sorulmaksızın, kayıtların silinmesiyle ve bu araçların tamamının vergi borçlarına bir defaya mahsus af getirilmesi, bölge halkının refaha kavuşmasında büyük rol oynayacaktır. Bu düzenleme çerçevesinde sahipleri tarafından hurdaya çıkarılmak istendiği halde motorlu taşıtlar vergisi borcu nedeniyle hurdaya çıkarılamayan ve çevreyi kirleten eski ve kullanılamaz durumda bulunan taşıtların trafikten çekilmesi teşvik edilerek, çevrenin korunması ve taşıt parkının yenilenmesi temin edilmekte, böylece sosyal ve ekonomik amacın birlikte gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Bu kanunun Mardinli hemşehrilerimize hayırlı olmasını dilerim" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2006 Çarşamba 11:47:02
Güncelleme :14 Haziran 2006 Çarşamba 12:07:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?