5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

İHD: Kararın sorumlusu AKP

MARDİN DEMOKRASİ PLATFORMU'NDAN BASIN AÇIKLAMASI

İHD Mardin Şube Başkanı Av. Erdal Kuzu, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılma kararı vermesi ile beraber 2 milyon 200 bin insanın oyunu alan ve 100 belediyede temsiliyeti olan Kürt halkının siyaset yapma hakkının elinden alındığını ve kendilerini ifade etme özgürlüğünün kısıtlandığını söyledi.

Çeşitli Sivil Toplum Örgütleri temsilcileriyle birlikte bir basın açıklaması yapan İHD Mardin Şube Başkanı Kuzu, "37 siyasetçiye siyaset yasağı getirildi. DTP eşbaşkanı olan ve halen bu görevi yürüten Mardin Milletvekili Sayın Ahmet Türk ve Diyarbakır Milletvekili Sayın Aysel Tuğluk'un milletvekillikleri düşürüldü. Bu kararla Kürt balkının temsilcilerinin TBMM'de bulunan gruplarına son verildi. Anayasa Mahkemesi tamamen ideolojik ve siyasi bir karar aldı" dedi.

İHD mardin şube Başkanı Avukat Erdal Kuzu, şöyle konuştu: "Mahkemenin sayın başkanının parti kapatma kararından sonraki açıklamaları ise kararın hangi siyasal saiklerle alındığını açıklar gibiydi. Anayasa Mahkemesi, özgürlükçü olamayan yasakçı zihniyetini muhafaza etti. 12 Eylül anayasasının ruhuna ve özüne uygun bir karar aldı. Karar alırken evrensel hukuk ilkelerini bir kenara bıraktı. Daha önce kapatılan partiler ile ilgili olarak AİHM'de mahkum olmasına rağmen parti kapatma huyundan vazgeçmedi. Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek'in tavsiyesinin de etkisiyle Batasuna kararını bu davanın dayanağı olarak gösterdi. Siyaset yapma hakkı en temel haklardandır. Siyasal iktidar ve temsilcisi konumunda hükümet, mahkeme sürecinde sessiz kalarak, gerekli yasal değişiklikleri yapmayarak ve mahkemeyi yönlendirerek karara zemin hazırlamıştır."

Yapılan açıklamanın ardında kitle, il binasını ziyaret etti.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 14:36:02
Güncelleme :14 Aralık 2009 Pazartesi 18:27:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?