5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

İhracat yüzde 32.78 düştü

Mardin'de toplanan Türkiye İhracatçılar Meclisi, kriz dönemi ihracat rakamlarını açıkladı.

Meclis Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İhracatımızdaki gerileme hızı Haziran ayında azalmış ve aylık bazda ihracat 2008 yılının Kasım ayından bu yana ilk kez 8 milyar doların üzerine çıkmıştır" ifadelerini kullanırken yatırım için Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etmesi gerektiğini bildirdi.

Mardin Valiliği Nişli Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Haziran ayı ihracat oranının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32.78 gerileyerek, 8 milyar 116 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. TİM İcra Komitesi üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda Mehmet Büyükekşi, "İlk 6 aydaki ihracatımız 43 milyar 873 milyon doları, geriye dönük bir yıllık ihracatımız ise yüzde 15.51 gerileme ile 104 milyar 394 milyon doları geride bırakmıştır. İhracatımızdaki gerilemenin hızı Haziran ayında azalmış ve aylık bazda ihracat 2008 yılının Kasım ayından bu yana ilk kez 8 milyar doların üzerine çıkmıştır. Haziran ayında en fazla ihracat yapan sektörümüz, 1 milyar 558 milyon dolar ile otomotiv sektörümüz olmuştur. Bunu, 1 milyar 106 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon ve 870 milyon dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörlerimiz takip etmiştir" dedi.

Sektörlerle ilgili rakamlar veren Büyükekşi, "Tarım ve hayvancılık grubu sektörlerimiz, Haziran ayında 944 milyon dolarlık ihracatla, toplam içerisinde yüzde 11.64 pay almıştır. Bu grupta meyve sebze mamulleri, kuru meyve ve mamulleri, kesme çiçek sektörü ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörlerimiz Haziran ayında ihracatlarını artırmışlardır. Haziran ayında toplam ihracatımızın yüzde 85.61'ini gerçekleştiren sanayi grubunda ise ihracatımız 6 milyar 948 milyon dolar olmuştur. Sanayi sektöründe ilk altı aylık ihracatımız 36 milyar 917 milyon doları, son bir yıllık ihracatımız ise 88 milyar 513 milyon doları geride bırakmıştır. Madencilik ürünleri sektörümüz ihracatı, Haziran ayında 223 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Sektör 2009 yılının ilk altı ayında 994 milyon, geriye dönük bir yılda ise 2 milyar 648 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir" diye konuştu.

Önceki gün açıklanan 2009 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarını da değerlendiren TİM Başkanı Büyükekşi, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:  "Küresel kriz tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de ciddi bir şekilde etkiledi. Açıklanan yüzde 13.8'lik küçülme rakamı ile beraber tüm beklentiler de revize edilecektir. 2008'in son çeyreğinde başlayan küçülmenin 2009'un ilk çeyreğinde şiddetlenerek devam ettiği görülüyor. Muhtemelen 2009'un son çeyreğinde ancak pozitif bir büyüme görebileceğiz, yılın tamamındaki daralmanın da yüzde 5 civarında olacağı tahmin ediliyor."

Büyük bir küçülmenin yaşandığı ortamda moralleri bozmadan akıllı önlemlerle 2010'u ve daha sonrasını kurtarmak gerektiğini anlatan Büyükekşi, yakın tarihte ender görülen ancak tahribatı büyük olan bir bunalım dönemini aşmaya çalıştıklarını ve bundan tüm dünyanın etkilendiğini ifade etti.

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edip etmeyeceğinin öncelikli gündem maddeleri arasında olduğuna vurgu yapan Büyükekşi, "Her ne kadar Merkez Bankası faiz indiriminin sonuna gelinebileceğini ima ediyorsa da biz büyüme dinamiklerinin tam olarak oluşmadığı kanaatindeyiz. Nisan ayı sanayi üretimi rakamları da bunu desteklemektedir. İşte bu yüzden faiz indirimlerine devam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz ihracatçılar olarak Merkez Bankası'nın faiz indirim kararlarını desteklediğimizi sürecin en başından itibaren açık bir şekilde ifade ettik. İşte bu yüzden faiz lobisinin Merkez Bankası'nı tehdit etmesi durumunda biz de bilfiil bu durumla mücadele edeceğiz. Yabancı yatırımcıların küresel kriz dolayısıyla kafasının son dönemde epey karışık olduğunu gözlemliyoruz. Bu şartlar altında yatırım kararı vermek zor. Türkiye'yi yatırım için cazip hale getirmek için şansımız var. Bu noktadan hareketle Merkez Bankası'nın ihracat artışı sağlayacak, üretim ve yatırımı hızlandıracak faiz indirimlerine devam
etmesi gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Dünya piyasalarına bakıldığında şimdiden bir kıpırdanma olduğunu ifade eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu iyileşmenin kısa zamanda tüketici güvenine de pozitif olarak yansıyacağını ve bu heyecanın kesilmemesi için başta Merkez Bankası olmak üzere finansal kurumların kendilerine destek vermesi gerektiğini kaydetti.

Geçtiğimiz ay içinde, Türkiye'nin sanayileşme vizyonu içinde son derece önemli bir yeri olacak bir teşvik planı açıklandığına dikkat çeken Büyükekşi, devletin bu teşvik sistemini hızla yaşama geçirmesi, özel sektöründe buna hızlı bir şekilde cevap vermesi ve desteklemesi gerektiğini anlattı.

iha
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 14:25:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?