3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Ilısu Barajı'nın temeli atıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, elektrikte üretim maliyetlerinin arttığını, buna rağmen zam yapmamak için direndiklerini belirterek, "Ama zam yapmak gerektiğinde de, ki gelen sinyaller öyle, bunu milletimizle paylaşmak durumunda kalacağız" dedi. 

Başbakan Erdoğan, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) temel atma töreninde yaptığı konuşmada, 50 yıldır üzerinde çok şeyler konuşulan ancak bir türlü proje safhasından, eylem safhasına geçemeyen Ilısu Barajı'nın temelini nihayet attıklarını ifade ederek, Ilısu Projesi ile Güneydoğu Anadolu'nun farklı bir zenginliğe kavuşacağını söyledi. Ilısu Barajı ve HES'in 7 yıl içinde tamamlanarak 2013'te hizmete gireceğini kaydeden Erdoğan, Türkiye'nin 2. büyük barajı olan Ilısu'nun elektrik üretim potansiyeli açısından da 4. büyük santral olacağını belirtti. Proje için 1 milyar 200 milyon Euro dış kredi sağlandığını ifade eden Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin tüm kaynaklarını harekete geçirdiklerini açıkladı. Daha önceki iktidarlar döneminde görkemli törenlerle temeller atıldığını, ancak bunların yarım kaldığını söyleyen Erdoğan, "Artık bu ülke yarım kalmış projeler çöplüğü değildir. Bu böyle bilinsin" dedi. 

İktidara geldiklerinde akaryakıtın varilinin 22 dolar, şimdi ise 75 dolar olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bütün bunlara rağmen direniyoruz. Doğalgazda bazı zamlar oldu. Elektrikte de çevrim santrallerinde üretim maliyetleri arttığı için paçalda da sıkıntılar bizi köşeye sıkıştırıyor. Ancak biz zam yapmamak için direniyoruz. Ama zam yapmak gerektiğinde de ki gelen sinyaller öyle, bunu milletimizle paylaşmak durumunda kalacağız" şeklinde konuştu. 

Bölgenin bir turizm bölgesi haline geleceğini belirten Başbakan Erdoğan, Ilısu Projesi kapsamında 10 bin kişinin istihdam edileceğini, dolaylı olarak da 80 bin kişinin buradan ekmek yiyeceğini kaydetti. Baraj gölünün Hasankeyf'i sular altında bırakacak olması nedeniyle yaşanan tartışmalara da değinen Erdoğan, kültürel mirasın parayla ölçülemeyeceğini en iyi bilenlerden olduklarını vurgulayarak, "Eğer kültürel mirasınıza, kültürel kimliğinize sahip çıkamıyorsanız hiçbir değer üretemezsiniz. Ama burada farklı bir durum var. Burada konuyu istismar etmek isteyen, kendine rol çıkarmak isteyenler var. Asıl mesele budur" açıklamasında bulundu.

"ILISU-HASANKEYF BARIŞI DİCLE ÜZERİNDE BİR GERDANLIK OLUŞTURACAK" 

Bin yıllık birikimi günümüze taşıyan eserleri heba edemeyeceklerini ifade eden Erdoğan, "Bir yanda Türkiye'nin enerji ihtiyacı var, bir yanda da tarih var. Bunları uzlaştırmak zorundayız. Bunlardan birini, diğeri için feda edemeyiz" dedi. Projenin dış kredilerinden 25 milyon Euro'nun Hasankeyf'in tarihi eserliğinin korunması ve kurtarılması için kullanıldığını, toplamda da 53 milyon Euro'yu yine Hasankeyf için ayırdıklarını bildirdi. Erdoğan, "Ilısu-Hasankeyf barışı el ele, kol kola Dicle üzerinde bir gerdanlık oluşturacak" diye konuştu. 

Erdoğan konuşmasının ardından beraberindeki İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Çarmıklı ile birlikte butona basarak Ilısu Barajı ve HES'in temelini attı. 

Öte yandan, aşırı sıcak ve izdiham nedeniyle törene katılanlar arasında bayılanlar oldu. Bayılan vatandaşlarla tören alanında bekletilen ambulanslarda tedavi edildi. Tören alanında dağıtılan yemekler de törene katılan çocuklar arasında izdihama neden oldu. Yemek almak için birbirleriyle yarışan çocuklar, ezilme tehlikesi geçirdi. 

Dünyanın en büyük su projelerinden birisi olan GAP'ın temel unsurlarından olan Ilısu Projesi, Suriye sınırına 45 kilometre mesafede, Dicle Nehri üzerinde yer alan anahtar bir proje niteliğini taşıyor. bin 200 megawatt kurulu güce sahip olan barajın yapılmasıyla, hem yılda ortalama 3 bin 833 gigawatt enerji üretilecek hem de 120 bin hektar alanın sulanmasını sağlayacak olan Cizre Barajı'nın yapılabilmesi mümkün olacak. Tesis, işletmeye alındığında, gövde hacmi açısından Türkiye'nin 2., kurulu güç bakımından da 4. büyük barajı olacak ve başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illeri olmak üzere tüm Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınmasına önemli katkı sağlayacak. Ayrıca, yatırım projesinin olumsuz tesirleri önlemek, sebep olduğu fiziksel kayıpları tazmin etmek ve projeden etkilenen insanlara gelişme imkanları sağlamak için hazırlanan Yeniden Yerleşim Eylem Planı, Ilısu Projesi kapsamında 1999-2001 yılları arasında Türk mevzuatı, Dünya Bankası ve IFC kriterleri doğrultusunda hazırlandı ve onaylandı.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2006 Cumartesi 17:55:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?