5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

İlk kadın telkari ustası

Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanlığı telkari gümüş işleme atölyesinin şefi Yıldız Baki, derneğe kayıtlı engellilere gümüş işleme sanatını öğretiyor.

Baki, kadınların gümüş işleme sanatında erkeklerden daha başarılı olduğunu söyledi.

Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanlığı tarafından açılan ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen gümüş işleme atölyesinin şefi Yıldız Baki, derneğe kayıtlı 18 engelliye telkari gümüş işleme sanatını öğretiyor. 2005 yılında AB ve İş-Kur tarafından açılan üç ayrı telkari gümüş işlemeciliği kurslarına katılan Yıldız Baki(33) usta bir gümüş işleme ustası oldu. Sakatlar Derneği bünyesinde açılan ve derneğe üye engellilere istihdam sağlamayı ve el sanatlarını öğretmeyi hedefleyen gümüş atölyesinin şefliğini yapan Baki, gümüş işleme sanatında kadınların erkeklere göre daha başarılı olduğunu söyledi. Telkari gümüş işleme sanatının sabır istediğini ifade eden Baki, kadınların erkeklerden yaratılış itibarıyla daha sabırlı olduğunu ifade etti. Gümüş atölyesi şefi Baki, "Önce telkari gümüş işleme konusunda açılan üç ayrı kursa katıldım. Şimdi de 18 engelli arkadaşıma hem gümüş işleme sanatını öğretiyorum hem de birlikte yaptığımız takıları satarak gelir sağlıyoruz. Telkari gümüş işlemeciliği sabır isteyen bir sanat.

Kadınlar erkeklerden birçok konuda daha sabırlı. Kadınlara imkan sağlanırsa her alanda erkeklerle yarışabiliriz. Bize bu imkanı sağlayanlara teşekkür ederim" dedi.
Sakatlar Derneği Şube Başkanı Hasan Anuk, Yıldız Baki'nin bölgenin ilk gümüş ustası kadın unvanını taşıdığını belirterek, engelli üyelerin ayakları üzerinde durmalarını sağlamak için açılan atölyenin gümüş işleme sanatını dirilttiğini söyledi. Engellilerin topluma kazandırılması gerektiğini ifade eden Anuk, "Binlerce yıl önce bu yörede ortaya çıkan telkari gümüş işleme sanatının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı bir dönemde atölyemizi kurduk. Hem gümüş işleme sanatının yeniden canlanmasını sağladık hem de engelli üyelerimize çalışma ortamı oluşturduk. Biz engelliler olarak bize kimsenin acımasını istemiyoruz. Bize çalışma imkanı tanınsın, her işi yaparız. Araştırmadım, ama bölgenin tek gümüş işleme ustası kadını bizde. Belki Türkiye'nin ilk gümüş işleme ustasıdır. Arkadaşlarımız çok azimlidir. Yeter ki çalışma ortamı sağlansın" şeklinde konuştu.
Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanlığı'nın 7 bin dolayında kayıtlı üyesi bulunuyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2009 Pazar 12:58:52
Güncelleme :12 Nisan 2009 Pazar 15:44:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?