3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

İnadına direniyor

Bir zamanlar moda haline gelen ve zamanında Mustafa Kemal Atatürk tarafından inkılabı yapılarak vatandaşlara takma zorunluluğu getirilen şapkalar, şimdilerde unutulmaya yüz tuttu.

Mardin’de 45 yıldır şapkacılık mesleğini yürüten Hikmet Tansel, mesleğini sürdürmek için adeta tarihe direniyor. Bir zamanlar Atatürk’ün giydiği şapkaları İstanbul, Ankara ve İzmir’e satan Hikmet Usta, şimdi sadece sipariş üzerine şapka dikiyor.

Mardin’de sadece 2 şapka ustası kaldığını belirten Hikmet Usta, "Eskiden şapka giymek zorunlu ve modaydı, ama şimdi şapka giymek ayıp oldu. Gençler modaya ayak uydurmuş. Köylü bile şapkayı terk etti. Bir zamanlar Atatürk’ün zevkle giydiği bu şapkalar, maalesef artık seyirlik oldu. Şapkaların tanesini 2 ile 3 milyondan satışa çıkartıyoruz, ama alıcı bulmakta zorlanıyoruz. Eskiden gençler bu sanatı yapmak için birbirleriyle yarışıyordu. Şimdi ise tam tersi oldu. Artık gençler bu sanatı yapmak istemiyor. Yetiştirmek için kendime bir çırak bile bulamıyorum. Gençlere de hak vermemek elde değil, çünkü bu sanat tarihe karıştı artık" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2005 Pazar 14:10:00
Güncelleme :29 Mayıs 2005 Pazar 14:25:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?