5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

İpekçi Mardin'e hayran oldu

Modacı Cemil İpekçi Mardin'de kurulacak olan 'Geleneksel kıyafet tasarım ve üretim Cemil İpekçi Atölyesi' için sürdürülen çalışmaları yerinde incelerken çalışanlardan tarihi dokunun korunması için dikkatli olmalarını istedi.

Bir tek çivinin bile yerinden sökülmeden atölyenin onarımının yapılmasını isteyen Cemil İpekçi çalışanlara, "Tarihi dokuyu bozmadan atölyeyi kurun. Dolapları değiştirmeyin, bu hali ile kalsın. Büyük yanlış yapıyorsunuz; marangoz rendeleyecek daha sonra buradaki kapıyı, tamir edecek. Bunları yerlerinden oynatırsanız, bunların hepsi katliam. Buradan çıkardığınız her tahta tarihi dokusudur. Bir tahtayı çıkarırsanız bu bir katliam olur. Hiç tarihi dokusunu bozmadan onarın. Gerekirse dolaplar açık olabilir. Bu hali ile kalabilir" dedi.

Savurkapı Mahallesi'nde tarihi bir evde kurulan 'Geleneksel kıyafet tasarım ve üretim Cemil İpekçi Atölyesi'ne katılan kadınlara tasarım, moda ve profesyonel dikiş konularında eğitim verecek olan ünlü modacı Cemil İpekçi tarihi mekanda kurulacak atölyedeki tarihi dokunun zarar görmemesini istedi. İpekçi çalışanlara, "Tarihi mekanda kurulacak atölyede her şeyin tarihi dokusuyla kalmasını istiyorum. En ufak eski bir tahtanın sökülmesini istemiyorum" şeklinde direktif verdi.

Evren Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) tarafından hazırlanan, Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında desteklenen ve 40 kadının moda, tasarım ve profesyonel dikiş konusunda eğitimini hedefleyen projeye katılan ünlü moda tasarımcısı İpekçi, tarihi mekanlara ve abbaralara hayran kaldı. İpekçi boş zamanlarını tarihi mekanları gezerek değerlendiriyor. 'Abbara' olarak adlandırılan kesme taştan yapılmış tünelleri gezerken tarihe duyduğu hayranlığı dile getiren İpekçi, tarihi sokaklarda dolaşırken vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. İpekçi, "Mardin'in tarihi zenginliğini ve kültürel renkliliğini duymuştum. Ama yaşayıp görmek farklı bir duygu. Mardin'in tarihi yapısına ve kültürel dokusuna hayran kaldım. Kentin her tarafı tarih. Abbaralarda, tarihi sokaklarda gezerken kendimi zaman tünelinde hissettim. Böyle bir kentte yaşamak, tarihle iç içe olmak bir şanstır. İmkanlarım ölçüsünde, tarihi kentte moda, tasarım ve dikiş eğitimine katılan kadınlara her türlü desteği vereceğim. Atölye çalışmalarını sık sık takip edeceğim. Ve her gelişimde Mardin'i daha iyi gezmiş olacağım" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2009 Pazartesi 12:14:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet şerif alökmen IP: 212.174.165.xxx Tarih : 16.02.2009 16:29:44

tskrlr cemil ipekçi diğer sanatçılarıda sızın gıbı mardıne beklıyoruz