5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

İş kurmak isteyen evkadınlarına destek

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilk olarak Diyarbakır'da başlatılan "Mikrokredi Projesi" kapsamındaki kredi dağıtımı, Van ve Batman'dan sonra Mardin'de de başladı. 

İlk uygulama yeri Bangladeş olan ve şu ana kadar dünyanın 111 ülkesinde uygulanan "Mikrokredi Projesi", Mardin'de de uygulanmaya başlandı. Fakirlere yardım için hazırlanan proje kapsamında, pilot bölge olarak seçilen Diyarbakır, Van ve Batman'dan sonra Mardin'de de ilk kredi dağıtımı yapıldı. İş gücü karşılığında 100 YTL ile bin YTL arasında değişen kredi, resmi tatil hariç 46 haftada geri ödenmesi şartıyla veriliyor. Mardin'de mikrokredi için başvuran 5 kişilik gruba ilk kredilerini veren Mardin Şube Müdürü Sadiye Ayhan, projenin fakir insanlara yönelik bir uygulama olduğunu belirterek, "Proje fakir bayanlar için çalışıyor. Fakir insan akıllıdır. Dünyanın ve Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Mardin'de de fakir insanlarımız var. Kendilerine verdiğimiz kredilerle kendi işlerini yapacaklardır. Dağıtılan kredilerde bayanlara öncelik verilmektedir. Proje, dar gelirli vatandaşlarımızın ev ekonomisine katkı sağlama amaçlıdır. 100 ile bin YTL arasında değişen bir kredilendirme yapılmaktadır" dedi. 

Türkiye'de ilk olarak Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül tarafından uygulamaya konulan krediler, dar gelirli yoksul kadınların kendi kendilerine gelir getirici bir faaliyette bulunmalarına imkan sağlıyor. Teminat ve kefalet istenmeden verilen, karşılıklı güven esasına dayanan bir kredi olduğunu ifade eden Ayhan, "Verilen krediler karşılıklı güven esasına dayanmasına rağmen, mikrokredi proje genelinde kredi yeri dönüşümü yüzde 100'dür. Mikrokredi projesinde temel kredi, aynı mahallede oturan, aynı sosyal ve ekonomik yapıya sahip aldığı parayı hukuka ve ahlaka aykırı olmayacak şekilde herhangi bir üretim faaliyetinde kullanabilecek 5 kadından oluşan grup üyelerine talep ettikleri kredi verilir" diye konuştu. 

Mikrokredi'nin ekonomik faydasının yanı sıra sosyal faydalarında dikkat çeken Ayhan, kredi talebinde bulunan grup üyelerine proje uygulama personelleri tarafından okuma yazma, aile planlaması, aile sağlığı, çevre temizliği, çocuk eğitimi, yardımlaşma ve iş motivasyonuyla ilgili bilgiler verdiklerini de sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2007 Perşembe 10:37:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?