5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

İşadamlarından güçbirliği

Mardin Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içinde bulunan ve iflas eşiğine gelen MAR-TU Gazbeton Tuğla Fabrikası'nı güç birliği oluşturarak satın alan 16 işadamı, fabrikayı yeniden işler hale getirdi. Fabrika Genel Müdürü Murat Ensari, Türkiye'de az sayıda bulunan gazbeton fabrikalarının birinin Mardin'de bulunmasının il sanayisi için bir şans olduğunu söyledi.

Hisselerinin büyük bir bölümü İl Özel İdaresi'ne ait olan ve bir süre önce iflasın eşiğindeyken, bir grup sanayicinin güç birliği yaparak satın aldığı MAR-TU Gazbeton Fabrikası hedeflerini büyüttü. Mardin'de mevcut sanayi yapısının, yan sanayi doğurmada kısır olduğunu ifade eden MAR-TU Genel Müdürü Murat Ensari, bu bakımdan sanayiye katılması gereken katmanların gerçekleşmediğini söyledi. Fabrikanın yılda 150 bin metreküp üretim kapasiteli olduğunu söyleyen Ensari, yurtiçi ve yurtdışı hedeflerini belirlediklerini, durma noktasına gelen fabrikayı yüzde 85 kapasite ile çalıştırmayı amaçladıklarını kaydetti. Küresel kriz nedeniyle şimdilik 45 kişinin çalıştığı fabrikada çift vardiyalı sisteme geçerek 95 kişiye istihdam sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Ensari, "Durma noktasına gelen fabrikayı güç birliği oluşturan 16 sanayicimiz, fabrikanın işlerlik kazanmasını sağladı. Şimdilik tek vardiya halinde 45 kişi çalıştırıyoruz. Hedefimiz çift vardiya ile yüzde 85 kapasite ile çalışarak, çalışan sayısını 95'lere çıkarmaktır" dedi.

Üretimlerinin yüzde 60'ını iç pazarda değerlendirdiklerini, geri kalan yüzde 40'lık kısmı için de dış pazara yöneldiklerini söyleyen Ensari, şimdiye kadar hedeflerinde sapma olmadığını bildirdi. Dış pazarda meydana gelen dalgalanmalardan dolayı dış pazar paylarını küçük tuttuklarını söyleyen Ensari, "Ürettiğiz gazbeton tuğlanın büyük bir bölümünü yurt içinde pazarlıyoruz. Adana'dan Van'a kadar geniş bir iç pazar yelpazemiz var. Bunun yanında Ukrayna ve Türki Cumhuriyetlerine ihracatımız var. Bulunduğuz bölgenin avantajlarını iyi kullanarak, İran, Kıbrıs, Bulgaristan, Yunanistan ve Suriye ile ihracat bağlantısı için çalışmalarımız var" şeklinde konuştu.

MAR-TU Genel Müdürü Murat Ensari, bir araya gelerek güç birliği yapan ve fabrikayı yeniden hayata geçiren işadamı ve sanayicilerin Mardin'de yeni bir model oluşturarak ilin ekonomisine bir sanayi kuruluşunu kazandırdıklarının altını çizdi. Ekonomik yatırımlarda güç birliği oluşturmanın yararlı olduğunu vurgulayan Ensari, "Ortaklılıklar fayda bölüşümü olarak değil risk bölüşümü olarak görülmelidir. Şu anda 16 sanayicinin ortak olduğu gazbeton fabrikasında ekonomik bir sorun yaşanırsa rahatlıkla bu sorun aşılabilir. Bu risk paylaşımıdır. Bu anlayış daha büyük sanayi yatırımlarını doğurur. Büyük sanayi yatırımları da yan sanayi kuruluşlarını beraberinde getirir. İlin ekonomik refahını bu şekilde sağlamak mümkündür" ifadelerini kullandı.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2009 Cuma 16:47:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?