4
Mayıs
2024
Cumartesi
MARDİN

Kamışlı'da izdiham

Kurban Bayramı’nı Türkiye’deki akrabalarının yanında geçirmek isteyen Suriyeli vatandaşlar, aynı anda sınırı geçmek isteyince izdihama sebep oldu. Türkiye’ye giriş yapmak isteyen yüzlerce Suriyeli vatandaş ezilme tehlikesi geçirdi.

Gerekli önlemlerin alınmadığı Kamışlı Sınır Kapısı’nda aynı anda Türkiye’ye giriş yapmak isteyen yüzlerce Suriyeli vatandaş ezilme tehlikesi geçirdi. Sıranın kendilerine geç geleceğini öğrenen bazı Suriyeli vatandaşlar ise, dikenli tel örgülerin arkasında akrabaları ile bayramlaştılar. Suriye askerlerinin cop ve tazyikli su kullanarak zorla durdurduğu kalabalık, işlemlerin yavaş işlemesine tepki gösterdi.

Uzun yıllar dikenli teller arkasında yapılan bayramlaşma 3 yıldan beri Mardin ve Haseki Valiliği’nin aldığı ortak protokolle, vatandaşlar pasaport işlemleri gerektirmeden bayramı 2 gün boyunca yatılı olarak akrabalarının yanında geçirebiliyorlar. Türkiye’ye giriş yapan Suriyeli vatandaşlar, tek kalemde olmamak şartı ile 300 euroya kadar yanlarında hediyelik eşya da getirebiliyorlar. Türkiye’ye geçiş yapan Suriyeli vatandaşların yanlarında getirdikleri eşyalar, Türk askerleri tarafından didik didik aranırken, Türk tarafına geçiş yapanlara şeker ve çikolata ikramında bulunuldu.

Bu arada Ramazan Bayramı’nda Türkiye’den Suriye’ye 5 bin 500 Türk vatandaşı geçiş yapmış, Kurban Bayramı’nda Suriye’den Türkiye’ye 5 bin 500 Suriye vatandaşı geçiş yapacak.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2005 Cumartesi 16:55:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?