8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Kan davası mutlu sonlandı

Mardinli Kalkan ile Tokatlı Erdoğdu aileleri arasında İstanbul'da meydana gelen tartışma sonrası başlayan kan davası mutlu son ile sonuçlandı.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Kalkan Aşireti'ne mensup Metin Kalkan (19) iki ay önce, İstanbul Gaziosmanpaşa Sultan Çiftliği 50. Yıl Mahallesi'nde Tokatlı ve Bingöllü iki aile arasında çıkan kavgayı ayırmak isterken, Tokatlı Erdoğdu aile fertleri tarafından yanlış bir anlaşılma sonucu tabanca ile öldürülmüştü. Olayda hayatını kaybeden Metin Kalkan'ın kardeşi Engin Kalkan (20) ise yaralanmıştı.

Kızıltepeli Kalkan Aşireti ile Tokatlı Erdoğdu ailesi arasında başlayan kan davası büyümeden önlendi. Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar'ın girişimleri sonucu devreye giren Kahraman Aşireti Lideri Hadi Kahraman ve Şanlıurfa eski Milletvekili Mahmut Kaplan, iki ailenin ileri gelenlerini bir araya getirerek barış sofrasına oturmalarını sağladı. Kızıltepe ilçesinde Kalkan Aşiret Lideri Hacı Abdulkadir Kalkan'ın evinde düzenlenen barış yemeği için 75 kuzu kesildi, bir ton pirinç pişirildi. Kalkan Aşireti adına Şeyhmus Kalkan, Tokatlı Erdoğdu ailesi adına ise Süleyman ve Kemal Erdoğdu, barış yemeğinde bir araya gelerek, Vali Mehmet Kılıçlar ve diğer davetlilerin huzurunda barıştıklarını ifade ettiler. Barış yemeğine katılanlara yörede 'Lengeri' denilen büyük tepsilerde pirinç pilavı ve kuzu eti ikram edildi.

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar kan davalarının çağın koşullarına ters düştüğünü, bölge insanın kan davalarını benimsemediğini belirterek, kadere inanan insanların kan davası gütmelerinin inançlarıyla çeliştiğini söyledi. Vali Kılıçlar, "Hiç kimse kan davasının tarafı olmak istemez. Ama insan olarak zaman zaman hepimiz hata yapıyoruz. Olmasını asla istemediğimiz bu tür hataların tekrar etmemesinden yanayız. Bölgemizde ve ilimizde kan davaları yok denecek seviyeye gelmiştir" dedi.

Barış yemeğine Kızıltepe Kaymakamı Fikret Fecri Çelik'in yanı sıra iki bin dolayında kişi katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2008 Pazartesi 17:20:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?