5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Kan davasına barış yemeği

Mardin'in Midyat ilçesinde süren kan davası verilen barış yemeği ile noktalandı.

Gülveren köyünde 28 Mart 2004 yerel seçimleri kapsamındaki muhtarlık seçimlerinde iki aile arasında köy meydanında çıkan çatışmada 1 kişi hayatını kaybetmiş, 1 kişi yaralanmıştı.

Midyat'ın Gülveren köyünde yapılan barışla beraber 200 haneli köyde bayram havası yaşandı. Köy halkı sağanak yağmura aldırmadan barış toplantısı için camiyi doldurdu. Köyde 5 yıldır süren Aksay ve Alkol aileleri arasındaki husumet Mardin Belediye Başkan yardımcısı Tevfik Baysal ve Metin Kutlu ile Belediye Başkan Vekili M. Nejat Güneştan, din alimi Beşir Aksay ve aşiret lideri Abdullah Taş'ın girişimleri sonucu barışla noktalandı.

Gülveren Camii'nde Kur'an-ı Kerim okunması ile başlayan barış töreni yapılan dualar, verilen vaazlar ve barış için verilen sözlerle devam etti. Camideki barış töreninin ardından 5 yıl önce meydana gelen olayda hayatını kaybeden Rezzan Alkol'un baba evine gidilerek burada da dualar okundu.

Belediye Başkan yardımcısı Tevfik Baysal, Gülveren köyünde bir cinayetle başlayan kan davasının barış ile noktalanmasının sevindirici olduğunu söyledi. Öldürülen Rezzan Alkol'un annesi Adle Alkol(65) acılarının çok büyük olduğunu, büyüklerin araya girmesi ile barıştıklarını belirterek, "Acımız çok büyük. Üç çocuğum vardı. Ölen çocuğum nişanlı ve sağlıklı bir gençti. Diğer iki oğlum da özürlüdür. Büyükler araya girmesiyle barıştık. Allah kimseye böyle bir acı yaşatmasın. Barış ve kardeşliğin devam etmesini diliyorum" dedi.

Barışta en çok emeği geçen din alimi Beşir Aksay, Kuran-ı Kerim'den örnekler vererek, "Kardeşlerin arasını bulun. Onları barıştırın. Allah ancak barışla size rahmet yağdırır. Siz aranızda sulh yapmadıkça Allah, size rahmet yağdırmaz" diye konuştu.

Köylülerden Mehmet Aktaş(56), bu barışın köylülerin ve aşiret liderinin katkıları ile sağlandığını belirterek, "Köyümüzde tekrar barışın sağlanmasına katkısı olan herkese teşekkür ederim. Umarım beyle bir hadise bir daha yaşanmaz" ifadelerini kullandı.

Barış yemeğinde, bir ton et, 500 kilogram pirinç pilavı ile 500 kilogram bulgur pilavı hazırlanarak çeşitli ikramlar yapıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 11:08:39
Güncelleme :28 Nisan 2009 Salı 19:00:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?