7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Kasımiye Medresesi'nde sema gösterisi

MARDİN'DE TARİHİ KASIMİYE MEDRESESİ TASAVVUF MÜZİĞİYLE ÇINLADI

Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, Mardin'deki tarihi Kasımiye Medresesi'nde konser ve sema gösterisi düzenledi.

Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu hakkında da bilgi veren Topluluk Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, tasavvuf müziği ve semayı, aslına ve geleneğe uygun şekilde icra etmek, yurtiçi ve yurt dışında tanıtmak amacıyla 1991yılında Kültür Bakanlığı tarafından kurulduğunu belirterek, "Bu bağlamda yurt içinde bütün il ve birçok ilçemizde, yurt dışında ise ABD, Avustralya, Japonya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde sayısız tasavvuf müziği konseri ve sema töreni icrası gerçekleştirdik" dedi.

Daha sonra Sanat Yönetmeni Neyzen Yusuf Kaya yönetimindeki Konya TürkTasavvuf Müziği Topluluğu Hicaz ilahilerden müteşekkil bir Tasavvuf konseri sundu. Ardından Hazreti Mevlana ve Mevlevilik hakkında önemli bilgiler ihtiva eden bir sinevizyon gösterimi sonrasında, son dönem hafız bestekar Hoca Rakım Elkutlu tarafından bestelenen Karcığar Mevlevi ayini eşliğinde sema gösterisi yapıldı.

Törende bir konuşma yapan Mardin Valisi Hasan Duruer, tarihi bir mekanda tarihi bir konser verildiğini söylerek, "Mardin'de kültür ve sanat etkinlikleri her geçen gün artıyor. Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Mardin'de ilk kez sahne aldı. Tarihi bir mekanda tarihi bir konser verdi. İnşallah nice güzel konserlerde buluşmak dileği ile Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'na teşekkür ediyorum. Her şey fevkalade güzeldi. Tarihi kent Mardin'de, kültür sanat etkinlilerine devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Tarihi Kasımiye Medresesi'ne akın eden izleyiciler, büyük beğeni ile izledikleri programın bitiminde ayakta alkışladılar. Vali Hasan Duruer program bitiminde Topluluk Sanat Yönetmeni Neyzen Yusuf Kaya'ya topluluk adına çiçek vererek teşekkür etti. Programı izleyen Sema Erkılıç tarihi medresede böyle bir etkinliğin yapılmasını çok anlamlı bulduğunu belirterek, "Böylesi otantik bir yerde böylesine muazzam bir topluluğu seyretmek inanılmaz derecede haz verdi. Kendimi bir an Konya'da zannettim. Bu tür etkinliğin daha fazla yapılmasını arzu ediyorum" diye konuştu.

Programa Vali yardımcısı Şenol Koca, kurum amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.

MARDİN'DE TARİHİ KASIMİYE MEDRESESİ TASAVVUF MÜZİĞİYLE ÇINLADI
MARDİN'DE TARİHİ KASIMİYE MEDRESESİ TASAVVUF MÜZİĞİYLE ÇINLADI
MARDİN'DE TARİHİ KASIMİYE MEDRESESİ TASAVVUF MÜZİĞİYLE ÇINLADI
MARDİN'DE TARİHİ KASIMİYE MEDRESESİ TASAVVUF MÜZİĞİYLE ÇINLADI
İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2010 Perşembe 13:22:02
Güncelleme :1 Temmuz 2010 Perşembe 14:45:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?