5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Katliam 'imajını' silmek lazım

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde yaşanan katliam ile ilgili medyada yer alan "Mardin Katliamı" imajının silinmesi gerektiğini belirten Vali Hasan Duruer, "Bu olayın Mardin'e mal edilmemesi ve Mardin deyince akla 'Katliam' gelmemesi için bir an önce çalışmalara başlamalıyız" derken özellikle kız çocuklarının okutulması için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini ifade etti.


Mardin Valiliği'nde vatandaşlar ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Vali Hasan Duruer, fikir alışverişinde bulundu. Vali Duruer, Bilge köyündeki katliama değinerek bu imajın silinmesi için çalışmalara başlandığını ve ne yapılması gerektiği konusunda herkesin görüşlerini alacaklarını kaydetti. İlde 35 bin kız öğrencinin ilköğretimi okuduktan sonra ancak 10 bininin lise ve üzeri okullara devam ettiğini bildiren Vali Duruer, ilin 2 bin 500 dersliğe ihtiyacı olduklarını
söyledi. Duruer, "Öncelikle kız öğrencilerin okuması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Yüzlerce öğrencinin kalıp barınabileceği yurtlar ve pansiyonlara ihtiyacımız var. Bilge köyünde şu an 2 psikolog, 2 sosyal uzman ve profesörlerden oluşan 10 kişilik ekiple çocuklara ve hayatta kalanlara seminerler veriliyor. Çocuklara mama bezinden tutun da her türlü ihtiyaçları şu an karşılanıyor" diye konuştu.


Bilge köyündeki katliamda töre'nin de aşiretin de eğitimsizliğin de etkili olduğunu kaydeden Vali Duruer, "Bunlar bizim gerçeklerimiz. Kabullenmek zorundayız. Katliamın Mardin'e mal edilmemesi için çalışmalara başladık'' dedi.
Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu da bu olayın Mardin'e özgü bir olay olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. Başkan Ayanoğlu, "Bu ne kan, ne terörist ne de kan davasına benziyor. Bu olay, Mardin'in geleceği ile gölgelenmemelidir. Ulusal medyayı çağırarak bu olayın Mardin'e has bir olay olmadığını herkese anlatmalıyız" şeklinde konuştu.


Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Oma da katliamın sosyolojik boyutu üzerinde durulması gerektiğini belirterek, "Örneğin Sivas ve Maraş'ın imajının silinmesi için en az 10 yıl gerekti. Ancak buna rağmen zaman zaman medyada bu olaylar hep katliam olarak algılandı. Bunu asgariye indirmek lazım" ifadelerini kullandı.


Sivil toplum kuruluşları temsilcileri de çeşitli derneklerin bir araya gelerek açıklama yapmaları gerektiğini ve 'Katliam' imajının silinmesi için için çeşitli kültürel etkinliklerin düzenlenmesi gerektiğini anlattılar. Mardin'in özellikle köylerinde okuma oranları düşük olduğu için buralara daha çok gidilerek eğitime ağırlık verilmesinden yana olduklarını sözlerine ekleyen sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, kültürel etkinliklere ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladılar.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 10:07:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?