5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Katliam raporu tamamlandı

Hayat Boyu Eğitim Gelişim Derneği'nin (HEGEM) çeşitli üniversitelerden 22 bilim adamının katılımıyla 3 aylık bir çalışma sonucunda hazırladığı Mardin'in Bilge köyündeki katliama ilişkin rapor tamamlandı.

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 6 çocuk, 3'ü hamile 16 kadın ile 22 erkeğin katledilmesinin ardından HEGEM'in Mardin Valiliği'nin desteğiyle hazırladığı 123 sayfalık rapor, salı günü Mardin'de kamuoyuna sunulacak. HEGEM Başkanı Adem Solak, editörlüğünü yaptığı raporun Muğla Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nurgün Oktik, Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Tevfik Erdem ve Aile Araştırmaları Genel Müdürlüğü'nden sosyolog Ercan Şen tarafından hazırlandığını belirtti.

Solak, İHA'ya yaptığı açıklamada, 3 aydır 22 bilim adamı ile birlikte çalıştıkları kapsamlı raporun tamamlandığını kaydederek, "Bu rapor, Bilge köyü kesin raporudur. Türkiye'de ilk kez sosyal bir olaydan sonra bu kadar kapsamlı, bu kadar objektif bir rapor hazırlandı. Bu raporun benzer olaylarda yol haritası olmasını düşünüyoruz. Raporda, olayın kurumsal anlamda ele alınışı var. Herkes sıra dışı bir olay olduğu zaman çıkıp bir şeyler söylüyor. Bu da bilgi kirliliğine yol açıyor. Bu raporda, olay bütün yönleriyle ele alındı. Valilere, üniversitelere, tüm kurumlara öneriler var" dedi.

Bölgenin bilinen yönleriyle ilgili tespitlerin de raporda yer aldığını ifade eden Solak, şunları söyledi:
"Ama en temel tespit şudur; şiddet ülkemizde çok daha izlenen, eğitim yönüyle, ekonomik yönden, siyasi yönden çok da anlaşılan, çok da ona göre yaşantılar kurulan bir olgu değil. Şunu demek istiyorum; işin temelinde tabii ki insanların şiddet duygularıyla yetişmiş olması var. Bizim özellikle belli bölgemizde şiddete hazır şekilde insanlarımız yetişiyor. Bu da aileden şiddet, okulda şiddet, sokakta şiddet, hatta devletten şiddet, her taraftan şiddet görerek büyürseniz ne olacaktır, sırası geldiğinde siz de çok rahatlıkla kendinizi şiddetin içerisinde bulabilirsiniz. Bilge köyünün temelinde de bu şiddet kültürü vardır ve insanların vurmaya kırmaya hazır oluşu vardır. Bu en temel faktördür. Bilge köyündeki olay tek bir faktöre indirgenemez. Raporda 7 sebep belirlendi. Bir şekilde bu 7 sebep bir araya gelmiş. Bu olay kendine mahsus bir olaydır, önceki bir olayın tekrarı değildir."
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2009 Pazar 18:12:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?