5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Kentsel dönüşüm projesi hız kazandı

MARDİN'DE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ DEVAM EDİYOR

Mardin Valisi Hasan Duruer, Kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde şehir merkezinde bulunan ve şehrin silüetini bozduğu tespit edilen yaklaşık 3 bin binadan 500'ünün yıktırılması ya da kentin mimari dokusuna uygun hale getirilmesi amacıyla çalışma başlattıklarını söyledi.

Vali Hasan Duruer, bu çerçevede koruma imar planlarına uygun hareket edilmesini temin etmek maksadıyla da işin uzmanı olan kişi veya kurumlardan yeterli teknik destek sağlamaya çalıştığını belirtti.

Vali Duruer, "Kentin içindeki elektrik kablolarını, çirkin görüntü veren elektrik direklerini uzun soluklu bir çalışma ile tarihi dokuya yakışır bir hale getirmeyi hedefliyoruz. Kentsel dönüşüm projesi ile birlikte, belediye, Telekom ve Dedaş' ın koordinasyonunu sağlayarak bu çirkinlikleri ortadan kaldırabileceğimizi düşünüyorum. Çirkinliklerin ortadan kaldırılmasıyla, Mardin' in güzellikleri ön plana çıkacaktır. Bir heykeltraşa sormuşlar; 'Heykeli nasıl yapıyorsun' diye. Heykeltıraş, 'Fazlalıkları çıkarıyorum heykel ortaya çıkıyor' demiş. İnanç turizmi açısından önemli bir yere sahip Mardin'de tarihi mekanların restorasyon çalışmaları aslına uygun yapılması durumunda şehir, kötü yapılaşmadan tamamen kurtulacak, yedi bin yıllık tarihi geçmişi olan bir uygarlık yeniden dirilecektir" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Mardin' de sürdürdüğü restorasyon çalışmaları kapsamında Artuklular döneminden kalma 650 yıllık geçmişe sahip ve şehre gelen turistler tarafından en çok ziyaret edilen tarihi mekanlardan biri olan Kasım Paşa (Kasımiye) Medresesi'nin restorasyonunun tamamlandığını ifade eden Vali Duruer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ancak, bu tarihi mekanın çevre düzenlemesi ve yol yapım çalışmalarının başlatılması ve en kısa sürede bitirilmesi için gerekli çalışmaları başlatmış bulunmaktayız. Açık hava müzesi görünümündeki binlerce yıllık tarihi dokusuyla dünyada Kudüs ve Venedik şehirlerinden sonra üçüncü tarihi ve mimari sit kenti olan Mardin'de yüzyıllardır hizmet veren tarihi mekanların yanında, çok sayıda saklı kalmış değeri de barındırmaktadır. Bu saklı değerlerden biri de, Mardin' in 30 kilometre güneydoğusunda bulunan ve bölgenin Efes'i konumundaki Antik Dara kentidir. M.Ö. 530-570 yılları arasında kurulduğu tahmin edilen antik kenttin üzerinde kurulan köyün yeni ve düzenli bir alana taşınması, kazı çalışmalarına hız verilerek, gün yüzüne çıkmayı bekleyen tarihin gün yüzüne çıkarılması, toprak üstünde bulunan kısmın çevre temizliğinin yapılarak turizme kazandırılmasını sağlayacağız. Ayrıca 7 bin yıllık tarihi geçmişi olan ve birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin Kalesi Kayalarını Güçlendirme Projesi yapım çalışmalarının kısa sürede bitirilerek Mardin Kalemizin turizme açılması için çaba göstereceğiz. Mardin, bir taraftan ezanın çan sesi ile harmanlaştığı, diğer taraftan farklı dillerin, dinlerin ve kültürlerin yüzyıllardır birlikte yaşadığı hoşgörü kentidir. Son yıllarda tüm dünyanın ilgisini çekmeye başlayan, tarihi ve kültür yapısı ile UNESCO' nun 'Dünya Mirası Kenti Listesi'ne girmeye aday Mardin'in zengin dokusunu ortaya çıkarmak ve tüm dünyaya sunabilmek için çaba göstereceğiz."

MARDİN'DE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ DEVAM EDİYOR
MARDİN'DE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ DEVAM EDİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2009 Perşembe 12:05:02
Güncelleme :15 Ekim 2009 Perşembe 13:37:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?