8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Kızıltepe'de makine dağıtımı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projesi kapsamında 4. etap uygulama programında alet ekipman desteklemelerinden alınan makinelerin dağıtım töreni Mardin'in Kızılıltepe ilçesinde geçekleşti.


Mardin Tarım İl Müdürlüğü ve Kızıltepe Ticaret Borsası tarafından organize edilen dağıtım törenine Mardin Vali Yardımcısı Yavuz Selim Sözeri, Kızıltepe Kaymakamı Osman Tunç, İl Tarım Müdürü Hasan Çebi, İlçe Tarım Müdürü Bekir Kılınç, Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin kamu kurum amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.


Tören, Kızıltepe İpekyolu üzerinde bulunan Kılıçlar Petrol mevkiinde gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunuşunun ardından yapılan konuşmalarda bölge çiftçilerinin yeni dönemde eğitilmesinin önemine vurgu yapıldı. Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, çiftçi emekçilerinin devlet tarafından benzer projelerle eğitilip, desteklenmesi gerektiğini söyledi. İl Tarım Müdürü Hasan Cebi ise yaptığı konuşmasında proje ile ilgili rakamlar verdi.

İl Müdürü Çebi, "Mardin'de kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi proğramının 4. etap kapsamında ekonomik yatırımlar ve makine ekipman alımlarıyla ilgili il ve ilçedeki resmi kurumlarla, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar bilgilendirildi. Bu kapsamda Mayıs-Eylül dönemleri içerisinde 78 adet ekonomik, 292 adet makine ekipmanı projesi hibe başvurusu olarak alınmıştır. Değerlendirilmeye alınan projeler bütçe imkanları ve Mardin'in öncelik sıralaması dikkate alınarak, makine ekipman alanında 207 proje hibe başvurusu yatırımına alınmıştır.


Yatırıma alınan proje tutarı ise 5 milyon 900 bin YTL değerindedir. Hibe olarak yüzde 50'si 2 milyon 950 bin YTL nin ödemesi yapılmaktadır. Bu kapsamda alınan projelerin 118 adeti basınçlı sulama, 89 tanesi ise makine ekipman projesidir" dedi.
Mardin Vali yardımcısı Yavuz Selim Sözeri ise yaptığı konuşmada daha önce Şanlıurfa'da görev yaptığını hatırlatarak, "Şanlıurfa'da çiftçiler suyun bolluğuna aldanıp o güzelim toprakları çoraklaştırdı. Bize GAP'ın suyu henüz gelmedi. Onun için hazırlıklı olmamız gerekiyor. Çiftçilerimizin eğitilmesi konusunda İl Tarım Müdürlüğümüzün gayretli çalışmaları var. Bölgemizin havası da toprağı da çok güzel. Bu bereketli toprakların değerini bilmek gerekiyor.

Devlet daha iyi şartlarda tarım yapılsın diye çiftçilerimize güzel imkanlar sunuyor. Bölge çiftçilerimizin modern tarım araçlarından yararlanarak, toprakları çoraklaştırmadan nasıl daha iyi verim alırımı sorgulamalı ve sorgulamakla kalmadan işin ehlinden aldığı bilgileri tarlada uygulayarak çiftçilik yapmaya devam etmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların sergilenen bazı alet, ekipman ve makinelerle ilgili Tarım İl Müdürlüğü ekipleri tarafından konuklara bilgi verildi. Yapılan ikramın ardından tören sona erdi.

İha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 18:16:55
Güncelleme :18 Aralık 2008 Perşembe 18:23:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?