7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

'Klasik Kürt Edebiyatı Sempozyumu'

Nusaybin ilçesinde 'Klasik Kürt Edebiyatı Sempozyumu' düzenlendi.

Sempozyuma yurtdışından katılan İlahiyatçı Mamoste Kadri, Kürt dilinin kullanımına milattan önce yazılan şiir ve yazılara rastlandığını söyledi.

Nusaybin Belediyesi tarafından Mitanni Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Klasik Kürt Edebiyatı Sempozyumu'na İbrahim Genç başkanlık yaptı. Sempozyumda ilahiyatçılar Abdullah Varlı ve Mamoste Kadri, 'Kürt dilinde medreselerin rolü' başlıklı birer konuşma yaptı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İbrahim Genç, milletlerin dilleriyle varolduğunu belirterek, "Bugün hangi milletlere bakarsanız kültürlerini ve yazılı eserlerini ortaya koyarak varlıklarını kabul ettiriyorlar. Ancak biz Kürtler kendi dilimize sahip çıkamıyoruz. Ozanlarımızın söylediği bir söz bile kayıt altına alınmadığı için belli bir süre sonra değişime uğruyor" dedi.

Sempozyuma yurt dışından konuşmacı olarak katılan İlahiyatçı Mamoste Kadri, milattan önce yazılan şiir ve yazılarda Kürtlere rastlandığını belirtti. Yüzyıllar boyunca yazılan Kürt eserlerinin kesintiye uğradığını kaydeden Kadri, "Kürtlerin yazılı eserleri Meleye Ciziri'den sonra kesintiye uğramadan günümüze kadar süregelmiştir. Geçmiş dönemlerde yazılan Kürtçe eserlerde Arapça ve Farsça kelimelerin ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Kürtlerin ilk sözlükleri ise Nubahar adıyla Ehmede Ğani tarafından kaleme alınmıştır" şeklinde konuştu.

Abdullah Varlı ise Kürtlerin yüzyıllar boyu değişik isimlerle anıldığını söyledi. Kur'an-ı Kerim'in ilk ve tek Kürtçe mealini yazan ilahiyatçı olarak tanınan Varlı, "Kürtlerin sembolü kılıç ve ok olarak biliniyor. Sümerlerin dilini incelediğimizde birçok Kürtçe kelimenin varlığını görüyoruz. Yüzyıllar boyu değişik isimlerle tanınan Kürtler, Selçuklular döneminden sonra Kürt adıyla bugüne kadar varlıklarını sürdürmüşlerdir" diye konuştu.

Sempozyumun birinci oturumu konuşmacı ve dinleyicilerin soru-cevaplarıyla sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2008 Pazar 14:54:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?