7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

KOBİ'lere sıfır faizli kredi

AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, üretim yapan esnaftan sonra ihracat yapan KOBİ'lere de sıfır faizli kredi verileceğini söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni kredi programıyla ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, Güneydoğu Anadolu bölgesinde büyük bir sıkıntı yaşayan ve Irak'a ihracat yapan KOBİ'lere yönelik bir rahatlama ve istihdam sahası yaratacağını belirtti. Hükümet olarak KOBİ'leri küresel rekabette eşit koşullarda yarıştırabilmek, onların sorunların çözmek amacıyla hareket ettiklerini belirten Yüksel bu amaçlarla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın sıfır faizli kredi destek uygulamasını daha önce başlattıklarını anlattı. Yeni programın ihracatçı KOBİ'lere yönelik olduğunu belirten Yüksel, amaçlarının İhracatçı KOBİ'lere sıfır faizli İhracat Destek Kredisi ile Cansuyu vermek olduğunu söyledi. 15 Eylül 2008 tarihinde başlanacak olan programa İhracat Taahhüdünde bulunan KOBİ'ler yararlanabileceği bilgisini veren Yüksel açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

"Sıfır faizli kredi desteği programında kredinin üst limiti 100 bin dolar, vadesi ise 6 ay olacak, kredi geri ödemesi 6 ay sonunda defaten yapılacak. Uygulamaya koyulan bu programla 650 milyon dolarlık bir kredi hacmi yaratılacak. Sıfır faizli destek kapsamında oluşturulacak bu kaynağın yüzde 30'u kalkınmada öncelikli yörelerdeki ihracatçı KOBİ'lere, yüzde 70'i de normal ve gelişmiş yörelerdeki ihracatçı KOBİ'lere kullandırılacak. Bu bölgeler arasında kullanılmayan kontenjanlar olursa diğer bölgelere tahsis edilecek. Programdan, 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 25 milyon YTL'yi aşmayan, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren, KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve ihracat taahhüt eden KOBİ'ler yararlanabilecek. Destek programından ihracatçı KOBİ'lerin tamamı 100 bin dolar üst limitten kredi kullanırsa, 6 bin 500 işletme yararlanacak. 100 bin doların altında limitle kredi kullanılması durumunda ise krediden yararlanacak işletme sayısı artacaktır" dedi.

KOBİlerin 15 Eylül 2008 Pazartesi günü itibariyle müracaatlarının yapılacağını belirten Yüksel müracaatların Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Türk Ekonomi Bankası'na yapılacağını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 18:47:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?