5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Koltuğa da haciz geldi

Mardin Belediyesi’nden biriken alacaklarını alamayan işçiler belediyeyi icraya vererek başkanının makam koltuğuna haciz koydurdu.

Mardin Belediyesi'nde çalışan 52 işçi, 20 yıla yakın biriken 8,5 milyon TL alacakları için 2010 yılında Mardin 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtıkları davayı kazandıktan sonra icra işlemleri başlattı.

İşçiler, belediyenin iller bankasından gelen gelirine haciz koyamayınca belediye ile uzlaşma yoluna gitti. Belediye ile uzlaşma çalışmaları devam ederken, torba yasası gerekince işçiler kadro fazlası olarak başka kurumlara gönderildi. Belediye mahkemenin dava masraflarını ödemeyi kabul etmeyip işçilerin maaşlarından bu para kesintisi yapılınca, işçiler de belediyeyi ikinci sefer icraya vererek başkanın makam koltuğuna haciz koydurdu.

Belediye binasına İcra Müdürlüğü görevlileri, eski Belediye-İş Sendikası Başkanı Memduh Öztürk ve avukatları Baki Demirhan ile birlikte giden işçiler, ilk olarak belediye başkanının makam koltuğuna haciz yaptırmak istedi. Burada bir açıklama yapan işçilerin avukatı Baki Demirhan, “Biz de dünya tarihinde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Mardin Belediyesi'nin menkul mallarına haciz kararı aldık. Menkul mallarını haciz ediyoruz. Biz menkul mallarını haciz edeceğiz, ne bulursak haciz edeceğiz, bilgisayarları, koltuklarını, masalarını haciz edeceğiz, çünkü yapabileceğimiz başka bir şey yok” dedi.

İşçilerin temsilcileri ile görüşen Belediye Başkan Vekili Murtaza Varlık, kendileri ile uzlaşmak istediğini belirterek özel bir odada belediye avukatı Arslan Toparlı ile birlikte işçilerle bir süre görüştü. Uzlaşma sağlanamayınca belediye meclis salonuna geçen işçiler burada tutanak tutarak belediye başkanı makam odasında bulunan mobilyaların haciz edilmesini istedi. İşçileri bu isteğinden vazgeçiremeyen Başkan Vekili Varlık, “Mardin Belediyesi personeline borçlu olan bir belediye. 6-7 aydır haciz süreci devam ediyor. Bugün arkadaşlar haciz koydular onun için arkadaşlar burada. Bizim açımızdan çok hoş olan bir süreç değil. Ama arkadaşlarımızın alacağına saygımız var. Umarım ki bu sorun en kısa zamanda çözülür. Belki bundan sonraki süreci hızlandıran bir şey olur. İşçi arkadaşlarımızın ayağınıza sağlık. Her zaman saygı duyduk. Belediyenin bugün bunu ödeme şansı yok. Umarım ki bundan sonra oturulur, konuşulur. Ekstra kaynaklar oluşturulur. İnşallah bu sorunu çözeriz. Bugün itibariyle imkanlarımız bu sorunu çözmeye yetmiyor” dedi.

İşçiler adına belediye bahçesinde toplanan mobilyaların önünde bir açıklama yapan Memduh Öztürk ise, “Bildiğiniz gibi bugüne kadar 90'lı yıllardan bugüne kadar işçi arkadaşlarımızın biriken alacak sorunu vardı, biz bunlarla ilgili 2010 yılında dava açtık ve davayı kazandık. İcra takiplerini başlattık, maalesef bugüne kadar alacakları tahsil etme şansını elde edemedik. Belediyelerin içindeki menkullerin haciz kararını aldık.

Tabi bu çok hoşumuza giden bir tablo değil. Şuan gördüğünüz koltuk Mardin belediye başkanlığının makam koltuğudur. Mardin Belediyesi halkın ve hepimizin belediyesi sorununun buraya gelmesini biz istemedik. Bugüne kadar belediye bu yönde işçilerin çıkarları için bir adım atmış durumda değil. Hiç bir sendika durup dururken belediyeyi icraya vermez. Belediyenin ortaya koyacağı ve üyelerimizin uygun göreceği bir uzlaşma önerisi gelirse, bunu da belediye yetkilileriyle oturur konuşuruz” dedi.
Öztürk, işçilerin haklarını savunmaya çalışırken, belediye hizmetlerinin aksamaması için de hassasiyet gösterdiklerini sözlerine ekledi.

Avukat Baki Bedirhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, belediyeden alacağı bulunan işçilerin mağdur olduğunu ve haklarını alabilmek için belediyede haciz işlemi başlattığını belirtti. İşçilere sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Bedirhan, şunları söyledi:

"Bir davanın kısmen kabulünden kaynaklanan ücret alacaklarından dolayı Mardin Belediyesi'nce 52 işçi arkadaşın maaşlarına haciz yapılmıştır. Maaşından başka geçim kaynağı olmayan işçiler maalesef bu ay maaşlarını alamayacaklar. Bu dünya tarihinde bir ilktir. Mardin Belediyesi'nin menkul mallarına haciz kararı aldık. Biz de menkul mallarını haciz ediyoruz. Belediyedeki işçi sorunlarını herkes yakından biliyor. Yaklaşık 20 yıldır ücretleri tam ödenmedi. Buradan hükümete sesleniyoruz. Kendi işçinize sahip çıkın. Kendi işçisinin maaşına haciz koyan bir belediye. Bu kötü örneği ortadan kaldıralım. Biz bu alacaklarımıza karşı takas talebinde bulunduk. Maalesef belediye bu takas teklifimizi kabul etmedi. Şimdi belediyedeyiz. Bilgisayarlarını, koltuklarını, sandalyelerini haczediyoruz. Çünkü yapabileceğimiz başka bir şey yok."

iha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2012 Pazartesi 17:07:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?