5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Korkunç planı türbede yapmışlar

Mardin'in Mazıdağ İlçesi Bilge Köyü'nde 44 kişinin katledildiği köyde toprağa verilenlerin mezarları başında bugün gözyaşları sel olup akarken, ağıtlar yükselmeye devam etti.

Tutuklananlardan 'Şıh Mehmet' lakabıyla tanınan Mehmet Çelebi'nin, katlima planını komşu Kırçeşme Köyü'nde dergah olarak kullandığı türbede ve yanındaki camide yaptığı, ardından saldırganların yaya olarak katliam köyüne geldikleri ileri sürüldü

 

 

Katliam iddiasıyla tutuklanan 8 kişiden 7'sinin korucu olduğu, ölenler arasında da korucu bulunduğu belirtildi. Katliamdan sağ kurtulan damadın kardeşi Sultan Arı, saldırganların ölmeyenlerin üzerine defalarca ateş açtığını, 5 yaşındaki kardeşi Ruhşen’in de alnından vurularak öldürüldüğü söyledi.

Bilge Köyü’nde eski muhtar Çemil Çelebi’ni kızı Sevgi ile damat adayı Habip Arı’nı nişan töreninin geçen pazartesi akşamı basılıp 44 kişinin katledildiği olayın, Bilge Köyü’ne 1 kilometre mesafede bulunan Kırçeşme Köyü’nde planlandığı ortaya çıktı. İddiaya göre, katliamın emrini veren, çevresinde ‘Şıh Mehmet’ lakabıyla tanınan Mehmet Çelebi, dergah olarak kullandığı Kırçeşme Köyü Camii yanındaki Sabri-H. Resul Türbesi’ne akrabalarıyla birlikte katliam günü geldi. Türbede ve yanındaki camiide 5 saat geçiren, aynı zamanda korucu olan Mehmet Çelebi ve akrabaları, katliamı ayrıntılarıyla planladı.

ÖLENLER KARŞILIK VEREMEDİ
Mehmet Çelebi ve yakınları, saldırıdan yaklaşık 30 dakika önce camiden yaya ve silahsız olarak ayrılıp Bilge Köyü’ne gitti. Yoğun toz bulutu nedeniyle görüş mesafesinin azaldığı köyde daha önceden sakladıkları silahları alan saldırganlar, nişanın yapıldığı evin çevresini sardı. Ardından saldırganlar içeriye girerek kadın çocuk, yaşlı genç demeden Kalaşnikof tüfeklerle taradıktan sonra yine köyden yaya olarak kaçtılar.  Saldırı sırasında ölenler arasında bulunan korucuların, silahlarını namaz nedeniyle ayrı bir yere koymaları yüzünden, katliamcılara karşılık veremedikleri belirtildi.  Toz bulutları arasında Kırçeşme Köyü’ne doğru kaçıp izlerini kaybettiren saldırganlar, bir süre sonra jandarmanın düzenlediği operasyonda yakalandı.

12 KİŞİDEN 8'İ TUTUKLANDI
Bilge Köyü’nde 44 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamla ilgili 7'si korucu 8 kişi tutuklandı. Mazıdağ İlçe Jandarma Komutanlığı’nda soruşturmaları tamamlanan ve sabaha karşı büyük bir gizlilik içinde adliyeye çıkarılan aralarında katliam emrini verdiği iddia edilen ‘Şıh Mehmet’ lakaplı Mehmet Çelebi’nin de bulunduğu Abdul Kerim Çelebi, Mehmet Sait Çelebi, Süleyman Çelebi, Ömer Çelebi, Abdul Hakim Çelebi, Mustafa Çelebi ve 14 yaşındaki M.Ş.Ç. tutuklandı.

SUSMA HAKLARINI KULLANDILAR
Tutuklanan 8 kişi, jandarma ve mahkemede susma haklarını kullanarak ifade vermediler.  Katliamla ilgili gözaltına alınan 2 kişi jandarmadaki sorgusunun ardından serbest bırakılırken, 2 kişinin soruşturmasının sürdüğü bildirildi. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, katliamı 5 Cumhuriyet Savcısı ile birlikte yürütürken, saldırıda yaralanan ve Mardin Devlet Hastanesi’nde tedavisi süren Murat Çelebi’nin de ifadesi alındı.

GÖZYAŞLARI SEL OLDU
Katliamda yaşamını yitiren 44 kişiden, 39’u dün gece iş makineleriyle Bilge Köyü’nde açılan mezarlarda toprağa verilen, mezarlar bu sabahın ilk ışıklarıyla birlikte ziyaretçi akınına uğradı. Katliamda çocukları, anne, babaları ve yakınlarını kaybeden çoğu kadın ve çocuk gözü yaşlı insanlar, mezarların başında dua okudu. Mezar başlarından yükselen ağıtlar köydeki sessizliği bozarken, yürekleri dağladı.  Olayın ardından Sağlık Müdürlüğü'nce köye gönderilen sağlık ekibi de mezarlık bölgesinde rahatsızlanan acılı vatandaşlara ambulanslarda müdahale ediyor.

 

Radikal
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 23:15:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?