5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Koruculuk sistemi kalksın

Mardin Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde korucular tarafından yapılan katliamın üzerinden 10 gün geçmesine rağmen Mardin Demokrasi Platformu yaşanılan katliamın unutulmaması için bir araya geldi.

Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Memdüh Öztürk, "Kuşkusuz ki yaşanılan katliam salt bir neden ile açıklanabilecek bir olay değildir. Katliamın ardında birden fazla sebebin bulunduğunun farkındayız. Ancak şunu biliyoruz ki bu katliama yol açan, katliamı gerçekleştirenlere özgüven veren taşıdıkları koruculuk sıfatı ve koruculuk sisteminin kendisidir" dedi.

Bilge köyünde meydana gelen katliamın üzerinden 10 gün geçmesine rağmen Mardin Demokrasi Platformu yaşanılan katliamın unutulmaması için Cumhuriyet Meydanında bir raya geldi. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı basın açıklamasına siyah tişörtlerin giyilmesi ve "Koruculuk sistemi kaldırılsın" yazısı ile dikkat çekerken çocuklarında bu eyleme destek vermesi dikkat çekti. Kürt sorununun, güvenlik politikaları ile çözülmek istenmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkan sistemin, toplumsal barışa zarar verdiği bu son olay ile ortaya çıktığına dikkat çeken Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Memduh Öztürk, "Bu sistemin, amacına aykırı olarak insanların güvenliğini sağlamaktan ziyade insanların yaşam hakkına müdahale ettiği, kişisel menfaat ve husumetler için kullanıldığı, yaşanılan bu son katliam ile ortaya çıkmıştır. Sadece son 4 yıl içerisinde bölgenin değişik yerlerinden 27 insanın ölümünden, 45 kişinin yaralanmasından sorumlu tutuldukları dikkate alındığında, koruculuk sisteminin toplumsal barışa ne kadara zarar verdiği daha net anlaşılacaktır. Farkındayız ki bu sistemin ortaya çıkmasmın nedeni. Kürt sorununun sadece militarist yöntemlerle çözülmek istenmesinden kaynaklanmaktadır" şeklinde konuştu.

OLAYI TÖRE CİNAYETİ OLARAK GÖSTEREN DEĞERLENDİMELER GERÇEĞİ YASITMIYOR
Son dönemde de sorunun demokratik yöntemlerle çözümü konusunda kamuoyunda tartışmaların yürütülmekte olmasının Mardin Demokrasi Platformu olarak bu tartışmaların olumlu olduğunu ve toplumsal barışa katkı sunduğunu düşündüklerini kaydeden Öztürk konuşmasını şöyle tamamladı "Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Koruculuk sisteminin kaldırılması bu çözümün adımlarından bir tanesi olacaktır.

Bölgede yaşayan insanların yıllardan beri bildiği ancak Türkiye
kamuoyunun yeni farkına vardığı koruculuk sistemi gerçeği, bu katliam ile çok açık olarak ortaya çıkmıştır. Olayın sadece töre, arazi anlaşmazlığı ve benzeri tanımlarla adlandırılması; katliamın tüm boyutları ile araştırılmasını, bu sisteminin verdiği zararların irdelenmesini engelleyecektir. Bu nedenle olayı töre cinayeti olarak gösteren değerlendirmelerin gerçeği ifade etmediğim düşünmekteyiz. Kürt sorununun çözümünün konuşulduğu, çatışmasızlık ortamının hüküm sürdüğü bir dönemde bu olayın meydana gelmesinin tesadüfi olmadığını düşünmekteyiz.

Bu olayın arkasında karmaşık ilişkilerin bulunabileceği. Olayın meydana geldiği zaman dilimi dikkate alındığında provokasyon şüphesi ortaya Mardin Demokrasi Platformu olarak bu katliamın bütün yönleri ile araştırılmasını, koruculuk sisteminin kaldırılmasın!, katliam mağdurlarına, çocuklara kesintisiz bir psikolojik desteğin sürmesin! talep ediyoruz. Kürt sorununun çözümü, toplumsal barışa zarar veren bu sistemin bir an önce kaldırılması gerekmektedir" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2009 Cumartesi 18:41:02
Güncelleme :16 Mayıs 2009 Cumartesi 18:46:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
süleyman IP: 88.231.195.xxx Tarih : 17.05.2009 23:07:35

bu bir araya gelip toplanan kişilerin toplanma sebebinden bile kai oldukları anlaşılıyor.bunlar meydana gelen üzücü olayı bahane ederek kendilerininde destekçisi olduğu pkkya yardım etmek için koruculuk sistemi kalksın diyor.. .koruculuk kalkarsa korucu köyleri mensupları canlarını korumak için büyük şehirlerere kaçacak ve meydan pkk ile bu toplanan kargalara kalacak