7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Köy meydanında sergi açtı

RESİMLERİNİ SERGİLEYECEK SALON BULAMADIĞI İÇİN KÖY MEYDANINDA SERGİ AÇTI

Mardin'in Derik ilçesi Çatalca köyünde çobanlık yapan ressam Abdullah Aksu eserlerini sergileyecek salon bulamadığı için köy meydanındaki düğünde sergi açtı.

Mardin'de ''Çoban ressam'' olarak ün salan Abdullah Aksu, oğlu Abdulkerim'in düğününde resim sergisi açtı. Aksu'nun oğlu Abdulkerim'i yeğeni Reyhan Aksu'yla evlendirdiği düğününde resim sergisi açması köylüleri şaşırttı. Köylüler resim sergisini görünce düğünde halay çekmek yerine resim sergisini gezmeyi tercih etti. Yörede ilk defa bir düğünde resim sergisi açıldığını duyan çevre köylüleri ise düğüne gelerek çoban ressamın açtığı sergiyi gezdi.

Aksu, yaptığı resimleri sergileyecek salon bulamayınca çaresizce köy yerinde çobanlığını yaptığı hayvanların barınağının dış duvarına asarak sergilemek zorunda kaldı. Yıllardır köyünde hem çobanlık yaptığını, hem de resim çizdiğini belirten Abdullah Aksu, "Bugün benim en mutlu günüm. Oğlumu evlendiriyor ve mürvetini görüyorum. 20 yıldır yaptığım yağlı boya tablolarımı sergileyecek salon bulamadığım için aklıma böyle bir düğün sergisi açmak geldi. Yetkililer daha önce bana sergi açmam için salon sözü

vermişlerdi ancak ne yazık ki verdikleri bu sözü unuttular. Ben de çaresiz oğlumun düğününde sergi açmanın en mantıklı yol olacağını düşündüm. Bölge ağaları gibi konuklarıma belki kazanlar dolusu yemek ziyafeti çekemedim ama 20 yıldır çalıştığım yağlı boya resimlerimle sergileyerek sanatsal ve görsel bir ziyafet sunduğuma inanıyorum. Türkiye'de ilk defa bir düğünde sergi açmak bana nasip olmuştur. Demek ki bazen imkansızlıklar, insanların düşünce ufkunu genişletebiliyor. Salon bulamazsam bundan sonra yapılacak yakınlarımın düğününde sergi açmayı sürdüreceğim" dedi.

 

"BANA DESTEK OLACAK BÜYÜKLERİMİZİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUM"

Düğün alanındaki evinin ve çobanlığını yaptığı hayvanları barındırdığı ahırın duvarını yaptığı resimlerle donatan Aksu'nun, devlet adamlığı niteliğiyle özel hayranlık beslediği Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ait resim panolarını en güzel yerde sergilemesi ise dikkat çekti. Büyük ilgi gören tablolarını çok özenerek yaptığını anlatan Aksu, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e karşı çok büyük bir sempatim var. Büyük devlet adamlığından esinlenerek her defasında yeni yeni resimlerini çizmekten büyük bir haz alıyorum. Bu aralar Başbakanımıza karşı karizmatik duruşu ve cesaret dolu demokratik adımlarından ötürü bir sempatim oluştu. Ankara ve İstanbul gibi büyük metropollerde sergi salonlarında sergilemek isterdim. Bu konuda bana destek olacak büyüklerimizin desteğini bekliyorum" diye konuştu.

Çoban ressamın yaptığı resimleri ilgiyle izleyen düğün davetlileri meraklı bakışlarla tabloları yakından inceleme fırsatı buldular. Düğün davetlilerinden Mustafa Irmak, çoban ressamın yaptığı tabloların yörede meşhur olduğuna, ancak bu resimleri sergileyecek salon bulamadığına işaret ederek, "Düğüne geldik ve sergi sürprizi ile karşılaşmış olduk. Böyle bir etkinlikle ilk defa karşılaşıyorum. Bu resimler çok güzel yapılmış. Her resim bir diğerinden daha güzel yapılmış. Ancak bu güzel resimleri sergileyecek salon konusunda yetkililerin kendisine yardımcı olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Damat Abdulkerim ile gelin Reyhan Aksu ise, düğünlerinde sergi açan babaları Abdullah Aksu'nun yaptığı resimleri düğünlerinde sergilemesinin kendileri için büyük bir sürpriz olduğunu belirtirken, bu sürprizin ileride güzel bir anı olarak hatırlanacağını söyledi.

RESİMLERİNİ SERGİLEYECEK SALON BULAMADIĞI İÇİN KÖY MEYDANINDA SERGİ AÇTI
RESİMLERİNİ SERGİLEYECEK SALON BULAMADIĞI İÇİN KÖY MEYDANINDA SERGİ AÇTI
RESİMLERİNİ SERGİLEYECEK SALON BULAMADIĞI İÇİN KÖY MEYDANINDA SERGİ AÇTI
İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2010 Pazartesi 20:11:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?