5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Köye dönüş toplantısı yapıldı

Mardin Valiliği, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle "Türkiye' de Yerinden Olmuş Kişilere Yönelik Programın Geliştirilmesine Destek" projesi ile ilgili toplantı yapıldı.

Dr.Leyla Şen başkanlığında yapılan toplantıda, katılımcılar, köylerinden olmuş ve kentlere yerleşmiş vatandaşların, geri dönüşlerinin sağlanması, geri dönüş esnasında karşılaşılan sorunları aşılması konusunda yapılması gereken çalışmalar konusunda düşüncelerini aktardı.

Mardin'de Yay Grand Otel'de, Mardin Valiliği, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle "Türkiye' de Yerinden Olmuş Kişilere Yönelik Programın Geliştirilmesine Destek" projesi ile ilgili toplantı yapıldı. Toplantıya, sivil toplum kuruluş temsilcileri, mahalli basın kuruluşları ve konu ile ilgili kuruluşlar katıldı. Proje Koordinatörü Dr. Leyla Şen başkanlığında yapılan toplantıda, katılımcılar, köylerinden olmuş ve kentlere yerleşmiş vatandaşların, geri dönüşlerinin sağlanması, geri dönüş esnasında karşılaşılan sorunları aşılması konusunda yapılması gereken çalışmalar konusunda düşüncelerini aktardı. Katılımcılar, çeşitli nedenler köylerinden göç eden insanların, yerleştikleri kentlerde entegrasyon sorunları ile boğuştuklarını, maddi imkansızlıklardan kaynaklanan sıkıntılara bağlı travmalar yaşadıklarını dile getirdi. Konuşmacılar, "Kentte yerleşen ve kentin imkan ve nimetlerinden yararlanamayan insanlar travma
yaşıyor. Çocuklarının eğitimini sağlayamıyor, kentler köy türü mahalleler oluşturarak yaşamsal uyum sağlamada zorlanıyor" şeklinde düşüncelerini ifade etti.

Kentlere göç edenlerin köylerine geri dönme imkanı sağlanmasının yeterli olmadığını söyleyen katılımcılar "Köye dönüş yapanlara birkaç torba çimento ve bir miktar para vermekle eski düzenine kavuşmaları sağlanamaz. Köyüne geri dönüş yapanlara daha ciddi projelerle imkan tanınması, göçle birlikte kaybettiği hayvanlarına ve eski düzenine kavuşturulmasına dönük altyapısal önlemler alınmalıdır" şeklinde düşüncelerini yansıttılar.
Üç gün süre ile çeşitli guruplarla yapılacak olan istişare toplantılarının ardından, ortaya çıkacak fikir ve öneriler doğrultusunda projenin yön kazanacağı belirtildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 17:22:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?