7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Köyler kuraklık nedeniyle boşalıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde köyler kuraklık yüzünden boşalıyor.

Mardin'in Derik İlçe Tarım Müdürü Ahmet Tanırcan, sadece Derik'in köylerinden Doğu Anadolu ve batıya götürülen hayvan sayısının Mayıs ayının ilk 20 gününde 50 bini geçtiğini belirtti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tek geçim kaynağı hayvancılık ve tarım olan köylüler bölgede etkili olan kuraklık nedeniyle köylerini terk edip hayvanlarını TIR ve kamyonlarla Doğu Anadolu'daki yaylalara götürmeye başlarken, köylerinde ürün alamayan ve su kaynakları kuruyan bazı köylüler ise Batı'ya göç ediyor. Her yıl binlerce büyük ve küçükbaş hayvanın yaylalara getirildiği Diyarbakır ve Mardin sınırında bulunan Karacadağ'ın yamacında yer alan, kuraklığın en çok hissedildiği köyler bir bir boşalmaya başladı. Mardin'in Derik ilçesine bağlı Siyabend köyünde geçimini hayvancılıkla sağlayan 64 yaşındaki Ahmet Temelli ilk kez böyle bir kuraklık yaşadıklarını belirterek, "Kuraklık nedeni ile hayvanlarımızın otlayacağı meralarımız kuruyunca hayvanlarımıza yem yetiştiremez olduk. Yem alacak paramız da kalmayınca hayvanlarımız açlığa mahkum oldu. Hayvanlarımızın telef olmaması için Bingöl'ün Karlıova ilçesinde kiraladığımız meralara göç etme kararı aldık. Devletin diğer sektörler için uyguladığı desteği hayvancılık için de uygulamasını bekliyoruz" dedi.

Hayvancılıkla uğraşan Selim Altıntaş da sonbahar ve kış mevsiminde hiç yağış olmadığını ifade ederek, hayvanları otlatacak ot bulamadıklarını ve hayvanlarıyla birlikte göçe mecbur kaldıklarını belirtti.

Derik İlçe Tarım Müdürü Ahmet Tanırcan, sadece Derik ilçesine bağlı köylerden 250 ailenin Nisan ayında 33 bin küçükbaş ve 3 bin 500 büyükbaş hayvan ile birlikte Doğu Anadolu Bölgesi'ne göç ettiklerini söyledi. Tanırcan, göç ettirilen hayvan sayısının Mayıs ayının ilk 20 gününde 50 bini geçtiğini bildirdi.

Diğer bölgelere oranla kuraklıktan daha çok etkilenen Mardin'de kuraklığın tarımsal ürünlerde ciddi kayıplara yol açtığını belirten çiftçilerden Abid Arslan, köylerin uzun yıllar sonra terörden sonra kuraklıktan dolayı boşaltıldığını söyledi. Geçim kaynağı olarak tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylülerin hiçbir ürün yetişmediği için zor durumda olduğunu ifaden eden Arslan, "Bu insanlar açlıkla karşı karşıya olduğu köylerindeki su kaynakları da kuruyunca göç etmek zorunda kaldılar. Borç ve kredilerle ektikleri ürünleri heba oldu. Yetkililerden bu bölge için bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Bu şekilde giderse sadece Derik ilçesinde yüzlerce köy boşaltılacak" şeklinde konuştu.

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) bir an önce tamamlanmasını isteyen çiftçilerden Mehmet Timurağaoğlu, Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adıyaman'da kuru tarımda tam anlamıyla kuraklık yaşandığını kaydederek, "Bu bölgelerde yüzde 100 kuraklık söz konusu. Kuru tarım yapılan bölgelerin tamamı bitti. Yüzde 80-85'i bölgemizde üretilen mercimeğin yüzde 90'ı yok olmuş durumda. Aynı şekilde arpada da sıkıntı var. Çiftçiler borçlanmış, gübresini, mazotunu borçla almış. Ödemede güçlük söz konusu. Bunu hükümetin düşünmesi, ciddi tedbirler alması lazım. Sulama yatırımları arttırılmalı. Ürün yelpazesinin genişlemesi, alternatif ürünlerin üretilmesi gerekiyor. Bölgede ne yapabiliriz, ne üretebiliriz bunun hesabı yapılmalı" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 13:28:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?