5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Köylere güneş enerjisi geliyor

Mardin'deki orman köylerinde, kaçak odun ve elektrik kullanımına karşı güneş enerjisi sistemi geliştirilmesi için hazırlanan proje hayata geçirildi.

İl Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ay, bu yıl içinde güneş enerjisi uygulamasını 5 köyde uygulamaya koyacaklarını söyledi.

Orman köylerinde uygulamaya konulacak güneş enerjisi projesi ile kaçak odun kesim ve kullanımının yanı sıra, kaçak elektrik kullanımının da önüne geçileceğini söyleyen İl Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ay, ilk etapta belirlenen 5 orman köylüsüne güneş enerjisi kredisi vereceklerini belirtti. İlk yıl ödemesiz, üç yıl taksitli kredinin köylünün hijyenik bir yaşam sürdürmesine de destek vereceğini belirten Ay, "Proje ile amaç öncelikle orman köylüsünün kaçak odun kullanımını asgari düzeye indirmektir.

Bununla beraber su ısıtmada kullanılan elektrik kaçağının da yarıya düşeceğine inanıyoruz. Köylülerimiz güneş enerjisi sayesinde daha az tüp kullanacak, sıcak suyu bulan vatandaşımız temizlik ve hijyende daha sağlıklı bir ortam bulacak. 5 yüz bin liralık bir projemiz var. İlk yıl geri istemiyoruz. Üç yıl içinde taksitler halinde verilen krediyi geri almayı, aldığımız krediyi başka vatandaşlarımıza kullandırmayı hedefliyoruz" dedi.

Orman köylülerinin güneş enerji sistemlerini istedikleri firmalardan alabileceklerini vurgulayan Çevre ve Orman Müdürü Ay, "Bizim teknik ekiplerimiz, takılacak enerji sistemlerinin kaliteli ve garantili olmasını kontrol edecek. Buna uygun sistem takan firma ve kişilere para aktarılacak" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Mart 2009 Çarşamba 17:49:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?