5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Köylere tapu dağıtılıyor

Mardin Valisi Hasan Duruer, kadastro işlemleri tamamlanan köylere önümüzdeki günlerde tapu dağıtımı yapılacağını söyledi.

Vali Hasan Duruer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu topraklarda binlerce yıldan beri kavimlerin, dinlerin ve kültürlerin geçtiği yerlerdir. Müslüman'ıyla, Süryani'siyle, Yezidi'siyle, Kürt'ü-Türk'ü ile Arap'ıyla hep birlikte kardeşçe yaşıyoruz. Bu dinlerin ve kültürlerin tezahürü bugün çok rahatlıkla görebilmekteyiz. Önümüzdeki günlerde 2 Müslüman 5 Süryani köyü; toplam 7 köye tapuları dağıtılacaktır" dedi.

HOŞGÖRÜNÜN KENTİNDE MÜSLÜMAN VE SÜRYANİLERİN TAPU SEVİNCİ

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 2004 yılında Türkiye genelinde başlatmış olduğu kadastro işlemlerinin tamamlanması çalışmalarında sona gelindiği açıklandı. Mardin Kadastro Müdürü Yüksek Mühendis Mahmut Gültekin, Mardin'de yapılan kadastro çalışmaları sonucunda sorunlu olan 31 birim dışında, il genelinde çalışmaların tamamlandığını söyledi. Gültekin, 31 yerleşim biriminde kadastro çalışması yapıldığını ancak vatandaşların kadastro çalışmasına itirazları ve orman davaları nedeniyle sıkıntıların yaşandığını belirtirken 22 köyde ise, müteahhit ya da yerel sorunlardan kaynaklı sıkıntılar bulunduğunu 1 köyün de boş olduğunu söyledi. Gültekin, Valilik ve birimlerin bağlı olduğu Kaymakamlarla görüşülerek sorunlu yerlerin de kadastro çalışmalarının bu yıl içerisinde tamamlanmasın hedeflendiğini ifade etti.

Mardin genelinde 184 birimde kadastro çalışmalarının yapıldığına dikkati çeken Gültekin, "184 birimde kadastro çalışması bir kısmı da olsa yapılmıştır. Bunlardan, 54 birimden 31 birimde
itiraz ve orman davaları nedeniyle bir kısım yerde çalışmalara devam ediliyor. 76 birimde ise kesin sonuç alınmış ve askıya çıkarılmıştır. 76 birim içinde 100 binin üzerinde parselde kadastro çalışması yapılmıştır. 1 köyümüz boş durumda, 22 birimde de müteahhit veya yerel sıkıntı yaşanmaktadır" diye konuştu.
Gültekin kadastro çalışması yapılarak tapuları hazırlanan köyleri ise şöyle sıraladı:
"Müslüman köyü olan Düzce'de 249, Görentepe'de 841, Süryani köylerinden Dağiçi 538, Dibek 290, Taşköy 758, Üçköy bin 985, Üçyol köyünde ise 310 parsel olmak üzere, Müslüman köyünde toplam bin 90, Süryani köylerinde ise toplam 3 bin 881olmak üzere; toplamda 4 bin 971 parsel için tapu hazırlanmıştır."

2 MÜSLÜMAN 5 SÜRYANİ KÖYÜ TAPULARINA KAVUŞUYOR

Vali Hasan Duruer ise yaptığı açıklamada, kadastro işlemleri tamamlanan ve tapuları hazırlanan Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı 2 Müslüman 5 Süryani köyüne tapu dağıtımı yapılacağı müjdesini verdi. Vali Duruer, "Kardeşlik ortamının devamında her cemaatin muhakkak katkısı vardır. Devletin himayesi altında insanlar bayramda çok rahatlıkla toplanmaktadır. Süryani kadim cemaati yüz yıllardan beri bu topraklardadır. Aynı bizler gibi toprakların sahipleridir. Hiçbir zaman aramızda ihtilaflar olmamıştır.

Sıkıntı, problem yaşanmamıştır. Kadim cemaatlerdendir. Süryani cemaati ile aramız her zaman iyi olmuştur. İyi olmaya da devam edecektir" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 16:56:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?