5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Kriz galericiyi vurdu

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bulunan ve bölgenin en büyük oto alım satım merkezi olan Güneydoğu Galericiler Sitesi'ndeki esnaf ekonomik kriz nedeniyle zor günler yaşıyor.

Nusaybin yolu üzerinde bulunan ve bünyesinde 80 oto galericisini barındıran Güneydoğu Galericiler Sitesi'nde binlerce araç satılmak üzere bırakıldıkları işyerlerinde adeta çürümeye terk edildi. Sitenin önde gelen tüccarlarından işadamı Tacettin Çalış ise küresel krizden çok Habur Gümrük Kapısı'nın kapalı olmasının kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Bölgede özellikle 2005 yılından bu yana piyasanın tamamen bittiğini, geçen zaman zarfında birçok tüccarın iflas edip, tefecilere ve bankalara karşı çok zor günler yaşadığını belirten işadamı Tacettin Çalış, "Bölge insanları olarak küresel krizden çok Habur'un kapalı olmasından etkilendik. 2005 yılı itibarıyla piyasamız tamamen bitti. Habur'un açık olması bölgedeki yaşam kalitesini de ticari hareketliliği de etkileyen yegane unsurdur. Sitemiz bölgenin en büyük oto alım satım sitesidir. 80 esnafımızın işyeri otoparklarında yüzlerce araç çürümeye terkedilmiş durumda. Habur'a güvenerek borçlanılarak 100 milyara (100 bin TL) araç alan vatandaş Habur kapandığı için aracını satmak istiyor ama alan yok. Bu sitede satılmak üzere bırakılan binlerce araç çürümeye terk edildi. Piyasa fiyatının yarısından da ucuz olan araçların alıcısı yok. Araç sahipleri çaresizlik içinde vergi ve kredi ödemelerini borçlanarak veriyor. Bu işe bir dur demenin tek yolu var; hükümetin Habur Sınır Kapısı'nı bir an önce açmasıdır.
Habur Sınır Kapısı açılsın bölgede kriz namına hiçbir şey kalmaz. Bölgemiz küresel krizden değil, Habur'un kapalı olmasının krizini yaşıyor" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Mart 2009 Cuma 13:11:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?