7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Kuraklık Mardin'i vurdu

Mardin'de yaşanan kuraklık çiftçileri zor durumda bırakırken tarıma dayalı bölge ekonomisi de can çekişiyor.

Mardin'in Kızıltepe ilçesi Dörtyol köyünde 40 yıldır ziraatla uğraşan Mustafa Çeçan, ilk kez böyle bir kuraklıkla karşılaştıklarını söyledi. Dörtyol köyünde 35 yıldır ziraatla uğraşan İsmail Taşkın ise geçen sene Nisan ayında bölgenin yemyeşil olduğunu belirterek, "Şu anda görüldüğü gibi buğday tarlaları Haziran ayında olduğu gibi anızları andırmaktadır. Tarlalar küçük ve büyükbaş hayvanlara kaldı. Milyarlarca para borç ederek tarlamızı sürdük, ektik. Ancak şu durumda anız haline gelen tarlayı sürecek paramız olmadığı gibi borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz diye kara kara düşünüyoruz" diye konuştu.

ÇİFTÇİLER DEVLETTEN İLGİ BEKLİYOR

Köylerinde 5 bin dönümlük arazide tarım yapıldığını açıklayan köy sakinlerinden Mustafa Çeçan, bugüne kadar hiçbir yetkilinin gelip inceleme ve araştırma yapmadığını belirtti. Çiftçinin giderek borçlandığını dile getiren Çeçan, "Devletin ve hükümetin derhal bölgeyi afet bölgesi ilan etmesi gerekiyor. Çiftçi borçlarının ertelenmesi ve çiftçiye hibe veya faizsiz kredi verilmesi gerekiyor. Çok zor şartlar altında üretim yapıyoruz. Elektrik çok pahalı ve fatura çok kabarık geliyor. Yıllardır yüksek rakamlarla gelen elektrik faturasını çiftçi ödeyemiyor. Çiftçi çok huzursuz ve böyle bir ruh haliyle üretim yapmak bize zor geliyor" dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kızıltepe İlçe Tarım Müdürü Bekir Kılıç ise yağışsızlık yüzünden çiftçilerinin yüzde 100'e yakın bir zarar gördüğünü belirterek, "Kızıltepe'de yaklaşık olarak 450 bin dönümlük arazide kuru tarım yapılmaktadır. Kuru tarım yapan çiftçilerimiz yüzde 100 zarar görmüştür. Çiftçilerimizin talebi üzerine Kaymakamımız sayın Fecri Fikret Çelik başkanlığında köy muhtarlarıyla bir toplantı yaptık. Şu anda ekiplerimiz alanda zarar-ziyan tespiti konusunda çalışmalarını sürdürmektedir.

Konuyla ilgili bir rapor hazırlayıp Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızı bilgilendireceğiz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2008 Perşembe 18:26:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
beşir kurul IP: 193.140.180.xxx Tarih : 28.04.2008 13:05:43

devletin acilenbu bölgeyi afet bölgesi ilan nedip mağdur olan çifçi vatandaşın zararın karşılanmalı özelikle sulama imkanı olmayan vatandaşların afetzedeilan edilip zararları karşılanmalıdır aksi takdirde vatandqaş gelecek sene hiç bir şekilde tarım alanlarını ekemeyecektir buda gelecek sene iktadarın değişeceğinin kesin kanıtı olur.........