5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Kürt Dili Edebiyatı Bölümü açılıyor

Mardin'de Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan Şarkiyat Fakültesi'nde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açmak için çalışma başlatıldı.

Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Türkiye'de Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü açma düşüncesini ilk defa kendisinin gündeme getirdiğini belirterek, Yükseköğretim Kurulu'nun da (YÖK) bu bölümün açılması düşüncesine sahip çıktığını ifade etti.

Artuklu Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay başkanlığında Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü Ana Bilim Dalı Komisyonu istişare toplantısı yapıldı. İstişare toplantısına, Kürtçe Yayın yapan TRT 6'nın kuruluşunda görev yapan uzmanlarla, Kürt dili üzerinde yurtiçi ve yurtdışında akademik çalışmalarda bulunan Kürt aydınları katıldı. Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Kürt yazar, aydın ve uzmanlarla birlikte Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kuruluş çalışmalarının ilk istişare toplantısını yaptıklarını belirterek, "Bölgede konuşulan diller olan Süryanice ve Kürtçe'den sonra Arapça, Ermenice, İbranice ve Farsça bölümlerinin açılması için de çalışmaları başlattık. Arami Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden sonra Kürt Dili ve Edebiyatı'nın da kurulması için kurulan komisyonlarda tartışıldıktan sonra hazırlanan raporları YÖK' e sunacağız" dedi.

Türkiye'de ve dünyada lisans düzeyinde ilk defa Artuklu Üniversitesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kurulacağını ifade eden Omay, akademik altyapıyı oluştururken yurtiçi ve yurtdışındaki Kürt aydın ve yazarlarından yararlanacaklarını söyledi. Artuklu Üniversitesi'ni dinler ve diller üniversitesi haline getireceklerini kaydeden Omay, "Bu toprakların genlerinden kaynaklanan ve yüzlerce yıllardan beri birbiri ile huzur ve barış içerisinde yaşayan dilleri, dinleri ve kültürleri bir araya getirerek yapacağımız çalışmalarla bu ülkenin barış ve huzuruna katkı sağlayacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü çalışmaları için istişare toplantısına katılan Kürt yazarlardan Şerefhan Ciziri, Kürt Dili ve Edebiyat Bölümü'nün kurulması çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2009 Perşembe 23:13:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ceyda eren IP: 78.191.162.xxx Tarih : 4.03.2009 22:15:30

merhaba.bende bu ülkenin  çoçugu ve üniversite ögrencisiyim.bu yasayı kınıyorum.TÜRK DİLİ TÜRKÇEDİR.kürtce ulusal bir dil değildir.bilmiyorum farkındamısın türkçe bize göktürklerden geliyor ve bizim ana dilimiz ve son dilimiz.bu yürürlük bence bölücülüge yol acacak.....