7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Kurtuluş yerine 'onur günü' geliyor

MARDİN'İN KURTULUŞU YERİNE,

Türk Tarih Kurumu (TTK) verilerine göre Mardin'in düşman işgaline uğramadığını belirten Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, işgale uğramamış bir şehre kurtuluş günü düzenlemenin anlamsız olduğunu söyledi. Başkan Ayanoğlu, 21 Kasım'ın bundan sonra "Mardin'in Onur Günü" olarak kutlanması ile ilgili belediye meclisinde oy birliğiyle karar aldıklarını ifade etti. Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Okutmanı Aysel Fedai belediye meclis üyelerine yönelik yaptığı sunumda;

Mardin'in, Mondros Mütarekesi'nin ardından doğrudan işgale uğramadığını belirterek, "Mardin, Mondros Mütarekesi'nin ardından doğrudan işgale uğramamıştı. Ancak Urfa, Antep ve Maraş gibi komşu vilayetlerde meydana gelen olayların Mardin halkını rahatsız etmemesi mümkün değildi. Mardin halkı, yaşanan işgaller karşısında tepkilerini ortaya koymaktan çekinmedikleri gibi İngilizlerin başını çektiği bölgede ayrılıkçı bir hareket başlatma düşüncesine de alet olmadılar. Onlar bu zor günlerde ülkenin birlik ve bütünlüğüne sahip çıkmaktan başka bir şey düşünmüyorlardı" dedi.

Milli Mücadele döneminde Mardin'in, İngilizler ve Fransızlar tarafından işgal teşebbüsüne uğradığını bildiren Fedai, "Mardin ateş açılmasına fırsat vermemiş ve buna istinaden çeşitli tedbirler almıştır. Bu vaziyet bizzat Mardin halkı tarafından ihdas edilmiş ve düşman burada silah istimaline cesaret gösterememiştir. Bu bilgiler doğrultusunda her yıl 21 Kasım Mardin'in Kurtuluşu olarak kutlanılan bu özel günün aslında Onur Günü olduğunu görmekteyiz" şeklinde konuştu.

Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Okutmanı Aysel Fedai'nin sunumdan sonra Mardin'in herhangi bir düşman işgali ile karşı karşıya kalmadığı ve dolayısıyla bir kurtuluş olayı gerçekleşmediğinden 'Mardin'in Kurtuluşu' olarak kutlanan 21 Kasım gününün "21 Kasım Mardin'in Onur Günü" olarak kutlanmasına üyelerin oybirliğiyle karar verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2010 Perşembe 10:32:03
Güncelleme :13 Kasım 2010 Cumartesi 00:00:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?