5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Manastır davası başladı

Mardin'in Midyat ilçesinde köylüler ve Mor Gabriel Manastırı arasında orman alanlarının işgal edildiği iddiaları üzerine açılan dava bugün görüldü. Karşılıklı açılan davanın 2. duruşması bugün yapıldı. 31 Aralık tarihinde görülmesi gereken duruşma mazeret üzerine bugüne ertelenmişti.
Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın 2. duruşmasına Avrupa'da yaşanan Süryaniler büyük ilgi gösteriyor. Kamu davası olarak, Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün'e açılan dava, davalı tarafın talebi göz önünde alınarak 11 Şubat tarihine ertelendi. Davayı izlemek için Almanya Büyükelçiliği Siyasi İşler Başkatibi ve Avrupa Birliği'ni (AB) temsilen Katrin Buchholz katıldı. Buchholz, "AB içerisinde farklı farklı ülkeler ve AB büyük elçiliğinden temsilciler gelecek. AB
Büyükelçiliğinden bir kişinin gelip davayı izlemesi söz konusu, öyle bir karar alındı. Biliyorsunuz Türkiye'nin AB'ye girme süreci var. Türkiye, AB'ye girmek için bir süreç yaşıyor. O süreç kapsamında da tabii ki Türkiye'de temel hak ve özgürlüklerin insan haklarının ne şekilde uygulandığı izlemek için ilgileniyoruz. Tabi ki ben burada ki izlenimlerimi hem kendi merkezime, hem de AB Merkezi'ne rapor olarak sunacağım. O raporlar mutlaka dikkate alınacaktır. Ama sonuçta davalar hukuk çerçevesinde
ve yasalar uygulanarak ayrı bir karar çıkarsa mutlaka etkilemeyecektir diye düşünüyorum" dedi.

Davayı izleyen Yayvantepe Köyü Muhtarı İbrahim Erkal da, davanın büyütüldüğünü belirterek buna tepki gösterdi. Erkal, "Gerginlik çıkarıyorlar ve Avrupa'dan birtakım insanlar getiriyorlar. Neden bu kadar büyüttüklerine bir türlü anlam veremiyorum. Yıllardır bizler burada onları koruduk ve onlarla birlikte yaşadık. insanlık bu mu" diye konuştu.
Alman Büyükelçiliği'nden gelen heyet daha sonra Mor Gabriel Manastırı'nı ve Süryani Kültür Derneği'ni ziyaret etmek için adliyeden ayrıldı.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2009 Pazartesi 19:27:26
Güncelleme :13 Ocak 2009 Salı 18:20:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?