29
Nisan
2024
Pazertesi
MARDİN

Mardin: Köye dönüş başladı

Yezidiler, 16 yıl önce boşalttıkları Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Mağara Köyü’ne geri döndüler. Güvenlik gerekçesi ile köye yerleştirilen korucuların boşaltılması ile Mağara Köyü törenle asıl sahipleri olan Yezidiler’e teslim edildi. Köyde düzenlenen törene İdil Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Yezidiler’in dini lideri Şeyh İsmail Deniz, Mağara Köyü’ne yerleştirilen Korucubaşı Selahattin Yıldırım ve Avrupa’dan gelen Yezidiler katıldı.

İlçelerinde bu güne kadar Müslümanlar ve Süryaniler’in bir arada yaşadığını ve bugünden itibaren diğer bir dinin mensubu olan Yezidi vatandaşların da burada yaşayabileceklerini ifade eden Kaymakam Tanrıseven, "Bundan böyle ilçemizde ve köyümüzde 3 din mensubu bir arada birlikte yaşayacaklar. Müslümanlar, Süryaniler ve Yezidiler burada bugünden itibaren hoşgörü, barış ve kardeşçe birlikte yaşayacaklar. Burası bütün insanlığa örnek bir köy olacaktır" diye konuştu.

Devlet tarafından 10 yıldan beri Mağara Köyü’ne yerleştirilen geçici köy korucuları ise "Devlet bizi buraya zorla getirdi. Şimdi de zorla çıkarıyor" şeklinde tepki gösterdiler.
Kendi rızası ile bu köye gelmediğini belirten 15 yılık korucu Süleyman Kaya, "Devlet bize ’Buraya yerleşin’ dediği için biz buraya geldik. Biz geçimimizi koruculukla sağlıyoruz. Hükümet bizi buraya getirdi. Şimdi bize buradan ’gidin’ diyorlar. Bizde buradan gidiyoruz" dedi.

Köyü boşaltmaları için kendilerine önceden haber verilmediğini ileri süren Süleyman Altun ise iki çocuğunu yerleştirecek bir ev bulamadığını söyledi. Altun, "Bize insan hakları diyorlar. İnsan hakları bu mu? İnsanları zorla bir yere yerleştirip bir yerden çıkarmak insan hakkımı. Herkes Avrupa Birliği’ne gireceğiz diyor. Türkiye’de sadece İstanbul mu var? Gelsinler Güneydoğuya, bizim perişanlığımızı görsünler" diye konuştu.

Devletin kendilerini bu köye zorla getirdiğini savunan 65 yaşındaki korucu babası Halef Kaya, "Şimdi bizi buradan zorla çıkarıyorlar. Bu haksızlık değil mi? Biz gönlümüzce çıkmıyoruz ama ne yapalım. Bu Mağara Köyü eskiden PKK’nın yuvası idi. Biz burada devletin yardımı ile onları yok ettik. Bu gün de bize ’çıkın’ diyorlar" şeklinde konuştu.

Almanya’dan köyü teslim almaya gelen köyün eski muhtarı ve Yezidi dini lideri Şeyh İsmail Deniz, yıllardan beri Avrupa’da yaşadıklarını belirterek, Almanya’dan köylerini teslim almaya geldiklerini söyledi. 20 yıl aradan sonra köylerine kavuştukları için çok mutlu olduklarını ifade eden Deniz, "Köyümüze kavuştuğumuz için devletimize sonsuz teşekkür ediyoruz. Bize iyi ilgi gösterdiler. 20 yıl aradan sonra geldik ve köyümüzü gördük. Köyümüzde herhangi bir harabe olmamış. Köyümüze iyi bakmışlar Allah onlardan razı olsun. Biz onlardan memnunuz. Evlerimize iyi bakmışlar" dedi.

Bozkurt Köyü’nden, Mağara Köyüne yerleştirilen Korucubaşı Selahattin Yıldırım, Mağara Köyü boş kaldığında güvenlik için bu köye 1994 yılında yerleştirildiklerini vurgulayarak, "Köyün asıl sahipleri geri dönünce köyü onlara teslim etmek zorunda kaldık" diye konuştu.
Köyün ismini İslamköy olarak değiştiren köylülerden Süleyman Kaya, 1995 yılında yaptıkları camiyi terk edecekleri için çok üzüldüklerini belirterek, "Bu köye hükümetin emri ile geldiğimiz 22 Ekim 1994 yılında yapmaya başladığımız camiyi 1995 yılında bitirdik. Müslüman olduğumuz için köyün ismini İslamköy olarak değiştirdik. Buradan çıkmamız o kadar çok zorumuza gitti ki sanki her birimizin evinden birini öldürdüler" şeklinde konuştu.

iha-mardin
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2004 Cumartesi 11:45:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?