30
Nisan
2024
Salı
MARDİN

Mardin: Mardin'in farkı projelerle anlatılacak

Mardin Valiliği tarafından düzenlenen "Avrupa Birliği (AB) Kültürel Mirası Geliştirme Projesi" ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Mardin’deki çok çeşitliliğin diğer katılımcı illere oranla daha çok olduğunu belirterek, kentteki kültürel farklılıkların hazırlanacak projelere de yansıtılacağını söyledi.

Mardin Valiliği konferans salonunda düzenlenen toplantıya Vali Temel Koçaklar, Belediye Başkanı Metin Pamukçu, GAP İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Kılıç, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, AB Türkiye Temsilcisi Melek Erman, GAP Bölgesi Kültürel Mirası Geliştirme Projesi Temsilcisi Michael Fay’ın yanısıra Mardin’in 9 ilçe belediye başkanı ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. AB tarafından 25 Haziran 2004 tarihinde gerçekleştirilecek Kültürel Mirası Geliştirme Projesi yarışması tüm yönleriyle masaya yatırıldı.

Mardin Valisi Temel Koçaklar, projede Mardin’i layık olduğu seviyeye çıkarma başarısını göstereceklerini belirterek, "Bu yönde sivil toplum örgütleri ile güç birliği içindeyiz. Gerekli kriterleri sağlamak için büyük bir dayanışma içinde hareket edeceğiz.12 milyon Euro’luk hibeden nasibimizi alacağımız inancı içindeyiz" dedi.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof Dr. Metin Sözen ise Mardin’deki çok çeşitliliğin diğer katılımcı illere oranla daha geniş olduğunu ifade ederek, "Mardin’deki bu kültürel farklılık hazırlanacak projelere de yansıyacaktır" şeklinde konuştu.

Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu, UNESCO’nun kriterleri doğrultusunda Mardin’de 363 adet tarihi, han, hamam, kilise, medrese, kervansaray, çeşme, ev ile çeşitli sanatsal yapıların olduğunu belirterek, "Bunlar halen koruma altına alınarak peyder pey imkanlar dahilinde restore edilmektedir. Söz konusu proje yarışmasında tarihten gelme kültürel yapılar ile çeşitli el sanatlarının dünya kamuoyuna ve gelecek kuşaklara aktarımı amaçlanıyor" diye konuştu.
GAP İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Kılıç da, Mardin’in bu kültürel mirastan payını alması için özveriyle çalışacağından en ufak bir kaygısının olmadığını söyledi.

MARDİN-(İHA)
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2004 Perşembe 11:45:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?