5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Mardin betondan kurtuluyor

Mardin Valisi Hasan Duruer iki aylık süre içerisinde bin 500 metre sokakta ıslah çalışması yapıldığını belirterek, "Mayıs ayı sonuna kadar pilot bölge olarak belirlenen eski hükümet konağı çevresini betondan temizleyeceğiz" dedi.

Mardin Valisi Hasan Duruer, basın mensuplarıyla Erdoba Butik Otel'de düzenlenen sabah kahvaltısında bir araya geldi. Mardin'in temel sorunlarını anlatan Vali Durer, eğitimden turizme bir çok konuyu, eksiklik ve aksaklıkları ve alınması gereken önlemleri basına anlattı. Kahvaltıdan sonra basın mensuplarıyla restorasyon çalışma alanlarını gezen Vali Duruer, Eski Hükümet Konağı çevresini ve Abbaraları sokak ıslah çalışmalarında pilot bölge olarak seçtiklerini belirti. Vali Duruer, kaynakların en iyi şekilde kullanılarak az harcama ile çok iş yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Sokak güzelleştirme çalışmalarını ihalesiz yürüttüklerini ifade eden Vali Duruer, "Az para ile çok iş yapmak istiyoruz. Zamanla yarış halindeyiz. Sokak düzenlemelerinde ve beton kirliliğini ortadan kaldırmak için 100 işçi çalıştırıyoruz. Malzemelerini biz alıyoruz, işçilere gündelik veriyoruz. 23 Mayıs tarihine kadar bin 500 metrelik bir sokak ıslah çalışması, sokaklarda kirli görüntülerin ortadan kaldırılmasını hedefliyoruz" dedi.

Islah çalışması sürdürülen sokakların altyapısını da yaptıklarını vurgulayan Vali Hasan Duruer, sokaklarda bulunan elektrik direklerinin ve görüntü kirliliği oluşturan kabloların yer altından geçirilerek ortadan kaldırılacağını sözlerine ekledi.

Mardin'in dünyanın en şanlı ve gözde kenti olduğuna değinen Vali Hasan Duruer, Mardin'i Venedik, Prag, Roma, Granada yapma şansının bulunduğunu söyledi. Mimari yapısı her ne kadar betonerm yapılaşma ile bozulduysa, temizlenmesinin mümkün olduğunu ifade eden Vali Hasan Durer, 560 binanın yıkılması, 870 binanın ise müdahale ile kentin eski kimliğine kavuşturulabileceğini dile getirdi.

Duruer, "Esnafımız turizme hazır değil. Mardin konumu ile Türkiye'nin en şanslı kenti. Beton yapılaşma ile kirletilmiş ise temizlenmesi ile eski kimliğine kavuşturularak, Prag, Roma, Venedik Granada konumuna getirilebilir. Bu konuda vatandaşlarımızı, Mardinlilere büyük görevler ve fedakarlık düşüyor. Evi beton ile sıvanmış vatandaşlarımız, evlerine beton kat çıkmış vatandaşlarımız isterlerse biz fazlalıkları yıkamaya ve temizlemeye hazırız. Mardin'in görüntüsü bir yıl sonra değişecek. Bizim hedefimiz bütün çirkinlikleri, beton yapılaşmayı ortadan kaldırmaktır. Şu anda yaptığımız çalışmalar Valilik ve İl Özel İdare imkanlarıyla
yürütülüyor. Şimdiye kadar yaptığım çalışmalar için 150 liralık bir harcama yaptık" şeklinde konuştu.

Restore edilen tarihi mekanları basın mensuplarıyla iki saat birlikte gezen Vali Duruer, basın mensuplarıyla birlikte simit yiyerek yorgunluk attı. Tarih sokaklar arasında ve çalışmaları basın mensuplarına anlatan Vali Duruer, Kervansaray Butik Otel'de geziyi değerlendirdi. Restorasyon ve sokak ıslah çalışmalarının işadamı ve turizmci Sabahattin Evrensel'in koordinesinde yürütüldüğünü ifade eden Vali Duruer, "Bu çalışmalarımızı ihale yoluyla yapmış olsaydık, milyonlarca lira harcama yapmamız ve birkaç yıl beklememiz gerekiyordu" dedi.

Gezi sonunda yoruldukları gözlenen basın mensuplarına simit ve çay ikram eden Vali Duruer, ayda bir sefer bu tür gezi ve toplantıları tekrarlayacağını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Mart 2009 Cumartesi 16:19:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?