2
Mayıs
2024
Perşembe
MARDİN

Mardin büyükelçiyi büyüledi

AMERİKAN BÜYÜKELÇİSİ MARDİN'DE TARİHİ MEKANLARI GEZDİ

Güneydoğu turu yapan Amerikan Büyükelçisi Francis Riccardone, bu kapsamda Mardin'e geldi.

Midyat ilçesindeki gezisinden sonra Mardin'e gelen ABD Büyükelçisi Francis Riccardone, Mardin Valisi Turhan Ayvaz ve Belediye Başkanı M.Beşir Ayanoğlu'nu makamlarında ziyaret etti. Valilik girişinde şeref defterini imzalayan Riccardone, burada yaptığı ilk açıklamada Mardin'in tarihi karşısında büyülendiğini söyledi. Vali Turhan Ayvaz'ı ziyaret eden Büyükelçi Riccardone, Mardin'in geleceğinin parlak olduğunu ifade ederek, "Mardin'e 30 yıl önce gelmiştim. Bugün gördüğüm Mardin çok büyük bir değişim içinde. Hem gelişmiş hem de zenginleşmiş. Mardin'in ekonomisi ve ticareti gün geçtikçe büyüyor. Amerikalı İşadamlarının gelip Mardin'e yatırım yapmak için önünde hiçbir engel yok" dedi.

Büyükelçi Riccardone'e 22 ayar altınla kaplanan el işi bir bardak takımı hediye eden Vali Turhan Ayvaz, "Mardin'in dünyada yıldızı parlayan ender illerden biri. Valilik olarak 3 yıl içinde tarihi kentteki bütün betonarme binalarını yıkacağız. Mardin'e Arap sermayesinden 7 yıldızlı otel yapımı teklifi geldi. Mardin'de şu an inşaatı devam eden 3 tane 5 yıldızlı otel var. Amerikalı işadamlarımıza çağrımız gelsinler burada enerji üzerine turizm üzerine yatırım yapsınlar. Biliyorsunuz burada Hilton Oteli bitmek üzere. Bende daha önce Teksas'da bulundum. Amerikan Kültürüne uzak değilim" diye konuştu.

Çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan büyükelçi Riccardone, meclisin CHP ve BDP tarafından boykot edilmesini, "Türkiye'nin sağlam ve güçlü demokrasisi var. Türkiye bunu da aşacaktır" dedi.

Türkiye'de ilk defa bir Süryani vatandaşının milletvekili olmasını değerlendiren Riccardone, "Türkiye'de etnik unsurların parlamento çatısı altına girmesi demokrasinin güçlenmesi bağlamında çok iyi bir karar olmuştur" dedi.

"BEN PEYGAMBER DEĞİLİM"

Bir gazetecinin daha önce Mısır'da büyükelçilik yapan biri olarak Mısır'daki değişimin Suriye'de de kısa sürede uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna ise, "Ben peygamber değilim. Suriye'nin geleceğini kestirmem mümkün değil. Mısır halkı değişime açık olan bir halktı. Suriye halkı da bugün bunu istiyor ama sonuçta ne olur bilmem" cevabını verdi.

Suriye'ye herhangi bir müdahale olacak mı yönündeki soruya Büyükelçi Riccardone, "Suriye Hükümeti kendi halkına çok kötü bir muamele yapıyor. Mısır'da öyle değildi. Bunun da tahammül sınırları var" dedi.

Bir gazetecinin Türkçe Olimpiyatları hakkındaki sorusuna ise, "Türkçe Olimpiyatları'na katılacak kadar Türkçe'mi geliştiremedim" şeklinde espri ile cevap verdi.

Büyükelçi Riccardone daha sonra sırası ile tarihi postane binasını, Şehidiye Camisi'ni, Sakıp Sabancı Müzesi'ni İl Kültür Müdürü Davut Beliktay eşliğinde ziyaret etti.

AMERİKAN BÜYÜKELÇİSİ MARDİN'DE TARİHİ MEKANLARI GEZDİ
AMERİKAN BÜYÜKELÇİSİ MARDİN'DE TARİHİ MEKANLARI GEZDİ
AMERİKAN BÜYÜKELÇİSİ MARDİN'DE TARİHİ MEKANLARI GEZDİ
İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2011 Salı 17:46:01
Güncelleme :29 Haziran 2011 Çarşamba 23:49:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?