4
Mayıs
2024
Cumartesi
MARDİN

Mardin kadını artık tarlada çalışmayacak

Mardinli kadınlar, artık tarlada çalışmak yerine, Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) kurslarında dikiş nakış öğrenerek para kazanıyor. Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde, ÇATOM bünyesinde açılan ’Dikiş Nakış Kursu’na katılan Kızıltepeli kadınlar, hem meslek öğreniyor hem de para kazanıyor.

Kursa katılan 30 kadın, el emeği ve göz nuru ile işledikleri birbirinden güzel el işlerini satarak, aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Kızıltepe ÇATOM Koordinatörü Leyla Onur Yanar, Kızıltepeli kadınlar tarafından kurslarının büyük rağbet gördüğünü söyledi.
Aşırı talebe karşın imkanlarının kısıtlı olmasından yakınarak yetkililerden yardım isteyen ÇATOM Koordinatörü Leyla Onur Yanar, şöyle dedi:

"Kadınlarımız, eskiden tarlada çalışarak para kazanıyorlardı. Şimdi ise, kurslarımıza gelerek, el sanatlarını öğreniyor ve bunları satarak para kazanıyorlar. Kurslarımıza olan aşırı talep karşısında, kısıtlı imkanlarla hizmet vermeye çalışıyoruz. Halk Eğitim Merkezi tarafından bize verilen dikiş makinelerinin de yetersiz kalması nedeniyle kadınlarımızı sırayla kurslara tabi tutuyoruz. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyoruz"

ÇATOM olarak, şu ana kadar 150 evi ziyaret ettiklerini söyleyen Yanar, kadınlar ile ilgili karşılaştıkları sıkıntılara dikkat çekerek, "Kadınlar, bu kurslara katılmak istiyor, ancak eşleri buna izin vermiyor. Konuyu kendilerine ilettiğimiz zaman ancak müsaade veriyorlar. Yani Kızıltepe’de kadınlar, artık eve mahkum olmak istemiyor. Kendi emeği ile ayakta durmak istiyor. Bunu sağlamak için de kadınlarımız, eşleri ile mücadele etme cesaretini yakaladılar. Artık Kızıltepeli kadınlar tarlada ve çapada çalışmıyorlar. Bugün 70 kadınımız bu kurslarda emek harcıyor. Para kazanıyor. Biz de onlara her türlü imkanı sağlamak için mücadele veriyoruz. Bu konuda yetkililerden ve hayırsever vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz. Bu kadınlara destek çok önemlidir. İnanıyorum ki, destek verildiği zaman büyük işler başaracaklar" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2005 Cumartesi 02:51:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?